Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NagycsepelyMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Barátok asztala

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Nagycsepely községtől DK-re, kb. 400 méterre, а К felé vezető országúttól D-re 200 méterre hosszú dombsor elkeskenyedő végén találjuk a Barátok asztala nevű dombot. E-i szélén felhagyott homokbánya nyomai látszanak. A vár platója lapos, alakja ovális, átmérője 20X15 m. ENy-i oldala a természetes, egyenes, meredek oldalra támaszkodik, itt mesterséges erődítésnek nincs nyoma. Többi oldalát félkörívben mély árok övezi, szélessége 15-18, élysége 2-2,5 m. Az árkon kívül D és К irányában a vár platójával azonos, vagy alig magasabb dombtető folytatódik Azonban ez is kis kiterjedésű, szélessége csak 10-22 m és a természetes meredek oldal zárja le. Itt mesterséges erődítés nincs, de alószínű, hogy ez a terület is szorosan a várhoz tartozott. A felhagyott homokbánya csak az árok ENy-i végét érte el. A vár platóján egy nagyobb bolygatás gödre látszik. A vár teljes területe 50x30 m, 0,1 ha. Az árkon belüli terület 20x15 m, 0,025 ha. Történeti adatot nem ismerünk, jellege alapján középkori. Horváth Richárd véleménye szerint 1412 utáni lehet a vár, mert az ekkor készült osztálylevél ég nem említi.

Magyar Kálmán-Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig 2005.

(Fidrich Tibor)


GPS: É 46° 44.793 (46.746544)
K 17° 50.409 (17.840157)

Nagycsepely községtől DK-re, kb. 400 méterre, а К felé vezető országúttól D-re 200 méterre hosszú dombsor elkeskenyedő égén találjuk a Barátok asztala nevű dombot. E-i szélén felhagyott homokbánya nyomai látszanak, déli aljában cigányházak állnak. (Magyar-Nováki: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig 2005) A várhely magánterületen áll, és villanypásztorokkal van lekerítve, a helyszínen állattartás folyik. Kérésre a tulajdonos beengedi a látogatót.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció