Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NagygeresdMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - Várhely

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

NAGYGERESD–VÁRHELY

A Répce jobbpartján a faluval ellentétes oldalon található a Várhely. Távolsága a falu Árpád-kori templomától 400 m. Közvetlen környezete legelő, magát a várat nehezen járható erdő borítja. Egy részét – talán árvízvédelmi munkák kapcsán – elbányászták. Tszf. magassága 151 m, környezetéből nem emelkedik ki. Megközelíthető a faluból Vasegerszeg felé vezető úton. A Répce hídján átkelve, 400 m-re nyugatra találjuk a helyszínt.

Négyszögletes védett belső területének átmérője 20 x 25 m (0,05 ha). Árkának szélessége 10 m, mélysége 1,5–2 m között változik. Területének nagyobb részét kavicskitermelés kapcsán elbányászták. 1981 júliusában jártam be a területet, téglatörmeléket és korongolt középkori edénytöredékeket találtam.

A jellegzetes középkori kastélyhelyre indirekt adatunk van, 1549-ben itt írták össze Nádasdy Tamás udvarmesterének, Tahy Bernátnak a személyes szolgáit. Ez természetesen az illető módos nemes lakóhelyére közvetetten utaló adat.

Mint érdekes művelődéstörténeti adalékot említem Tahy Bernát 1551-ben leírt szavait, aki úgy vette észre, hogy új tiszttársai között nálánál részegesebbek vannak, s noha tudta, hogy "az tiszthez képest ne legyen szabad részegeskedni", mégis nagy hálával fogadta Nádasdy felszabadító engedélyét: "im értem, hogy te kegyelmed szabadságot adott reá" (ti. az ivásra), hiszen – írja – "még részegeskedem vala, minden marhám szaporodik vala s mind egyéb féle, de miulta elhagyám az részegséget, azulta mind fogyni kezde és veszni".

forrás:DÉNES JÓZSEF - VÁRHELYEK ÉS KASTÉLYOK A RÉPCE MENTÉN – FELSŐBÜK

https://epa.oszk.hu/03300/03366/00097/denes.htm

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 23.307 (47.388451)
K 16° 55.114 (16.918564)

Információk: a faluból Vasegerszeg felé vezető úton, a Répce hídján átkelve, 400 m-re nyugatra találjuk a helyszínt.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció