Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NógrádmegyerMagyarországNógrád vármegyeNógrád történelmi vármegye - Dobovár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Nógrádmegyer, Dobovár

Nógrádmegyertől délre kb. 1 km-re található Baglyas-pusztától délkeleti irányban induló Farkas-völgyben haladva kb. 2,5 km után érünk a Dobovár alá. A völgy keleti oldala fölé emelkedő hegy (tszf. magassága 329 m) felső részét foglalja magába az erősség.

A központi része ovális alakú, kissé domború plató. Széle elmosódott, a hegy természetes alakját mutatja, átmérője 38× kb. 22 m. 7-8 m-el alacsonyabb szinten mély árok fogja körül, amely az északi és a délnyugati oldalon egy-egy rövid szakaszon terasz alakjában látható. Délkelet felé a keskeny gerinc folytatódik kb. 50-80 m hosszúságban, amelytől az árok választja el. A vár teljes átmérője 82 m.

1961-ben Gajzágó Aladár és Patay Pál ismertette először a várat. 1964-ben Horváth István, majd Gádor Judit járt itt, utóbbi Árpád-kori cserepeket, valamint paticstöredékeket talált és az erősség vázlatos felmérését is elkészítette.

A várat Sándorfi György mérte fel 1989-ben, Nováki Gyula közreműködésével. Ismertetésére és a felmérés közzétételére 1991-ben került sor.

Megyert először 1227-ben említik, mint várjobbágyi földet. Később, 1282-től a helyben birtokos és nevét is a birtokról nevező Megyeri családé, akik 1294-ben eladják itteni részüket Rátót nembeli László étekfogómesternek. Megyer másik része Kismegyered 1290-től a Verebieké lesz. 1328–1329 előtt a birtok Marcali Dezsőre háramlott, aki 1329-ben Szécsényi Tamás erdélyi vajdának adta el.

1415-ben a kazai Kakas család kap megyeri birtokrészeire új adományt. A kazai Kakas család birtoklása 1524-ig mutatható ki. 1474-ben a Rimai családnak is voltak itt részbirtokai.

A várra vonatkozó történeti adatot nem ismerünk. Építése a kerámialeleltek valamint a történeti adatok alapján feltehetően a Megyeriekhez köthető.


Forrás: Nováki Gyula – Feld István – Guba Szilvia – Mordovin Maxim – Sárközi Sebestyén:

Nógrád Megye Várai az őskortól a kuruc korig ( Magyarország várainak topográfiája 4. kötet )

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 2.245 (48.037411)
K 19° 38.853 (19.647545)

Információk: A vár kellemes túrával megközelíthető Nógrádmegyer (kb. 3,5 km) és Kisbárkány-Bedepuszta (kb. 2 km) irányából is jelzetlen földúton.

Bedepuszta irányából enyhén lefelé tartunk a várhegy nyergéig, ahonnan a nyergen továbbhaladva, könnyű emelkedőn jutunk el a várhoz.

Nógrádmegyertől indulva a településtől délre kb. 1 km-re található Baglyas-pusztától délkeleti irányban induló Farkas-völgyben haladva további kb. 2,5 km megtétele után érünk a Dobovár alá. Itt is célszerű a várhegyet megkerülve a nyereg irányából felkapaszkodni a várba.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció