Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Darázsfalu - Trausdorf an der WulkaAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Vár

  • Történelem


Trausdorf (Eisenstadt-Umgebung) Darázsfalu

1327 óta a Guth-Keled nemzetség egyik ága, akik 1307 -től bizonyíthatóak Darázsfaluban, magát “de Dorog”-nak nevezi a falu után.
1351-ben említik meg János várát az Odun ágból. A várnak volt egy kőből épült toronya, egy kőpalotája és fából készült épületrészek.
1337/46 között a Nagymartoni grófok a Guth_keled nemzetség birtokrészét kivásárolták a faluból, ettől kezdve a fraknói grófsághoz tartozott. 1418-ban a stájer lovag Bartholomeaus Hagenauer a birtokos, kővárát említik “Fortalicum”- ként 1425-ben. A fia, Johann halála után 1430-ban Zsigmond király az uradalmat a Kanizsaiaknak adta, akik ezt Kismartonhoz csatolták. 1486-ban említik meg a várat utoljára, ebben az időben már romokban állt.
A helye a várnak a “Gradisce” = “Burgstall” (várhely) nevű település részben keresendő, a Neumann-Mühle (Neumann-malom) környékén, amit Burgmühle néven is ismernek.

forrás: Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland (ford.: Jakab József)

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció