Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PatosfaMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Törökpince

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Patosfa, Törökpince 

1960-ban Nováki Gyula Répay Lajos (Kadarkút) vezetése mellett kereste fel a várat első ízben és vázlatosan felmérte. Patosfa községtől E-ra 1,3 km-re, a fennsíknak a Gyöngyös-patak széles völgye fölött, kelet felőli kis kiugráson van a vár. Alapraj zilag téglalap alakú, de a DNy-i sarka kissé kinyúlik. Három oldalról mély árok övezi, Ny-i oldala a meredek domboldalra támaszkodik, itt nincs nyoma mesterséges erődítésnek. A vár belső területe sima, Ny-i széle felé kissé lejt. Az egész platót sűrű bokor fedi, Ny-i oldalán egy nagy, a D-i oldalán egy kisebb, mély gödör tanúskodik újkori bolygatásról. A D-i gödörrel szemben a belőle kitermelt földdel a várárok egy részét feltöltötték. Körülötte nagy kiterjedésű erdő van. A vár teljes területe 50x30 m, 0,92 ha. Belső területe 29 x 15 m, 0,025 ha. Történeti adatot nem ismerünk, jellege alapján késő középkori. Irodalom nem említi.

Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig, 2005 

GPS: É 46° 9.401 (46.156689)
K 17° 40.150 (17.669174)

Információ: földúton megközelíthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció