Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PéterhidaMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Várhely

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Péterhida község vasútállomásától D-re 4-500 méterre, az erdő Ny-i széle mellett legelőn találjuk a várat. A legelőn 1-1,5 m-re kiemelkedő, széles, lapos rész húzódik ÉK irányába. Északi sarkában, közvetlenül az erdő széle mellett, árokkal körülvett terület jelenti az egykori vár helyét. Az árok háromnegyed részben futja körül, csak az ÉK-i, röviden, de meredek lejtő felett szakad meg. A vár belső területe, sík, füves. Az árokkal körülvett terület ovális, az árok szélessége 8-15 m, mélysége alig 0,40-0,80 m. Az árok külső szélét lapos töltés kíséri, az árokból kitermelt földet jelenti. Teljes területe 50x40 m, 0,16 ha. A belső területe 21x20 m, 0,03 ha.

Történeti adatot nem ismerünk, jellege alapján középkori. Jankovich Bésán Dénes szerint a környéken 16-17. századi falu volt, innen e terület másik két neve: Pusztafalu, vagy Ófalu.

Forrás:

Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig (Kaposvár, 2005) 

GPS: É 46° 0.208 (46.003468)
K 17° 21.489 (17.358156)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció