Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Borosd - WeingrabenAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Borosd, Jeva, Leva (Öde Schloss)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Borosd, vár (castrum de leva, Burg Jeva)

Borosd (Weingraben) település északnyugati határába eső "Öde Schloss"-nak nevezett várhely, a Répce balparti mellékvizét képező kis patak völgyének keleti oldalán emelkedő 509 m tszf. magasságú, környezetéből 90 m-rel kiemelkedő hegyen található.

Tőle kb. 550 méterre délnyugatra található egy középkori templomrom, melynek környezetében településnyomok mutatják a várhoz egykor tartozó falu helyét. A falu közvetlenül a Répce mellett a középkori osztrák-magyar határ mellett helyezkedett el.

A vár egy sziklás gerincen fekszik, ami egy széles árokkal van elválasztva az emelkedő hegygerinctől. A kelet-nyugati irányú vonulat végén elhelyezkedő vár teljes védett területe kb. 0,1 ha. A vár belső területének hossza kb. 50 méter, melyet egy sekély árok oszt két részre. A vár a legszélesebb pontján kb. 25 méter.

A vár keleti része kb. 20 méter hosszú és 17 méter széles. Belsejének legmagasabb, keleti pontján egy kb. 5 méter átmérőjű kiemelkedés az egykori torony helyét jelzi. Ezen áll az erdő telepítésekor épített vadász les, melynek talapzata jól láthatóan kőfalra támaszkodik.

A vár nyugati része kb. 20 x 25 méteres, melynek legnyugatibb része erősen súvadásos. Ezen a részen egy ovális, vagy sokszög formát mutató kőfal húzódik, melynek átmérője 20-22 méter. Jól követhető a falszakasz a nyugati és északi részen, míg máshol csak földsáncként mutatkozik.

A várat a keleti irányból egy 8 méter széles árokkal választották le a gerintől, melynek mélysége napjainkban is 3-4 méter. Az árok az északi oldalon markánsan halad tovább a nyugati várrész közepéig ahol bezáródik. Az északnyugati részen pár méterrel lentebb újabb árok kezdődik, amely kb. 15 méter után kissé kiszélesedve véget ér. Déli pontján erősen lepusztult sáncként halad tovább  a vár nyugati részén. A déli oldalon az árok a keleti várrész körül jó megtartású, míg a nyugati várrésznél már a feltöltődés miatt inkább teraszként érzékelhető.

A Magyar Várarchívum Alapítvány korábbi terepbejárása a 20 évvel ezelőtti erdőtelepítést követően történt. Napjainkra a helyszín azóta jelentősen megváltozott. A vár területét már fiatal erdő borítja. A meglévő falmaradványoknak a még növekedésben lévő erdő nem tesz túl jót. Ahogy a napjainkban már kilátás nélküli vadászles is csak rombolja a torony egyszer még feltárható falmaradványait.

Valószínűleg ez a várhely a maradéka a valamikori „castrum de leva”-nak, ami oklevelekben kétszer, 1277-ben és 1282-ben kerül említésre az írott forrásokban. Az első oklevél Aba nembéli Lőrinc (Laurentius comes) ajándékozási okirata, amely a Klostermarienburg-i (Borsmonostor) ciszterciták javára adományoz birtokot, és amely megemlití a szomszéd birtok tulajdonosát is, amely akkor Beze fia István birtokában volt.

A második oklevél a tulajdonost Bezét, Jeva-i István fia-ként említí. Ebben a ”castrum de Jeva”-ról van szó és a „possessio de Jeva in medio possessionum dicti comitis Laurencii in Luchman”, vagyis Felsőrábca és Karl területéről, amihez a későbbi település Weingraben, legalább is részben tartozott.

Talán ez az erősség lehet az 1291-es oklevélben, az 1289-91 körüli németek elleni ostroma kapcsán említett "Boros" vár (ÁUO XII. 504.). A várat még a középkorban feladták, későbbi sorsáról semmit sem tudunk.

A várhoz jelzetlen utakon lehet eljutni Borosd, vagy Blumau irányából.

Források:

W.Meyer 1994., Prickler 1972. 176-177.

Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland - 1972. 176-177

UB.I.428.(1263), I.430.(1263), II.481.(1279)

MVA 2023

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 32.357 (47.539276)
K 16° 19.801 (16.330021)

Információk: A Blumau faluból a Lánzsér (Landsee) felé vezető út jobb oldalán indul az erdei út, amelyen gyalogszerrel közelíthetjük meg a várhelyet.

A Blumau felett húzódó mezőn haladunk völgy fölött, amíg el nem érjük a fenyves részt. A régi földút úgy tűnik most nincs használatban, azonban jól követhető. Néhány régi jelzésből az is látható, hogy egykor itt turistaút haladt.

Egy kisebb szintesést követően az út ösvényként halad tovább 100 méteren keresztül ismét emelkedve. Ezt követően érkezünk el egy erdészeti rakodó területre. Innentől jó minőségű földúton érjük el elsőként a templom melletti kanyart, majd tovább haladva és a völgyet megkerülve a várhegyet.

Lásd a csatolt térképet!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció