Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Borosd - WeingrabenAusztriaBurgenlandSopron vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Borosd községi területén (Weiberger Hotter) található az erdőben egy kisebb várhely, a népnyelv „ödes Schoss” néven ismeri. A legjobb megközelítés Lázsértől (Landsee) illetve Borosdtól a „Weisser Kreutz”-ig, aztán meg 10 - 15 perc Ny felé egy jó erdei úton a Jung- és Hochwald között, egészen a várdombig. Nem messze innen egy templom romjai állnak, ami azonban nem tartozhatott az egykori ciszterzita birtok Lembach-hoz.

A valamikori vár területe 22 x 45 méter. Egy sziklás gerincen fekszik, ami egy 8 méter széles árokkal van a kimagasodó tereptől elválasztva, a másik három oldalán árokkal és külső fallal van biztosítva, ammelyek egymástól 10 méterre állnak. Szemben a nyaki átvágással egy mesterségesen kialakított 4 x 4 méteres toronydomb áll, ami a hosszan elnyúló várat majdnem teljesen fedezte. Előtte egy keskeny falszoros, balra a valamikori kapu. Ezt követi a gyengén lejtő első udvar, amit a második udvar követ úgy 3 méterrel megemelt teraszon. Lezárásként egy 22 méter átmérőjű körépítmeny szolgál.

Valószínűleg a ez a maradéka a valamikori „castrum de leva”-nak, ami oklevelekben 1277-ben és 1282-ben került említésre. Az Aba nembéli Laurentius comes ajándékozási okirata a Klostermarienburg-i cisztecitáknak a Lehbach-i birtokról, megemlití a szomszéd birtok tulajdonosát, István fia Péter, aki Beze fia volt. Ez a szomszéd uradalom magában foglalta „Rebcze”-tt és „Keryl”-t. A második oklevél a tulajdonost Bezét, Jeva-i István fia-ként említí. Itt a”castrum de Jeva”-ról van szó és a „possessio de Jeva in medio possessionum dicti comitis Laurencii in Luchman”, vagyis Felsőrábca és Karl területéről, amihez a későbbi település Weingraben legalább is részben tartozik. A várat még a középkorban feladtták, később semmit sem hallani róla.

forrás: Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland (ford.: Jakab József)

GPS: É 47° 32.357 (47.539276)
K 16° 19.801 (16.330021)

INFORMÁCIÓK: A Blumauból Landsee felé vezető út jobb oldalán indul az az erdei út, amelyen gyalogszerrel közelítettük meg a sűrű bozóttal és fenyvessel borított várhelyet. A várat a turistatérkép nem jelöli és a környéken kifüggesztett információs táblán rossz helyre van rajzolva.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció