Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PusztacsaládMagyarországGyőr-Moson-Sopron vármegyeSopron történelmi vármegye - Szolgagyőr

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A minden lakott településtől távol eső várhely az egykori Szolgagyőr major helyén ma álló erdei háztól 1 km-re Ny-ra található. Pusztacsalád templomától, melynek ma a határába esik, ÉNy-ra légvonalban 4 km-re helyezkedik el. Tszf. magassága 164 m, környezetéből csak a tőle északra található kis patak felől emelkedik ki 4-5 m-rel. A környék enyhén hullámos alacsony dombvidék, a középkori Nagy-erdő területe.

A régészeti szakirodalomban Rómer Flóris jóvoltából már 1878-ban megjelenik a szolgagyőri „pogányvár”. Bella Lajos 1891-ben járta be a tőle néhány kilométerrel északabbra elhelyezkedő fertőszentmiklósi halomsír-mezővel együtt. A két jelenséget összefüggésbe hozta egymással. Minden bizonnyal soproni megfigyelései alapján, ahol a Burgstall (Várhely) esetében az őskori sáncvár közelében helyezkedik el egy a szentmiklósihoz hasonló halomsír-mező. Lövő történetének feldolgozói, Mohl Adolf és Balics Lajos is leírták – igaz pontatlan méret-adatokkal – a szolgagyőri várat. Érzékeltették különbözőségét az azóta sajnos elpusztult lövői várhoz képest. A lövői Várhely közepe domború volt, míg a szolgagyőri valamivel nagyobb vár belseje lapos és egyszeres árok védi. Nováki Gyula 1963-ban járta be és mérte fel vázlatosan a várat. Ő ismerte fel, hogy jellege alapján középkori. Sándorfi György társaságában 1976-ban megkísérelték elkészíteni a vár mai igényeknek megfelelő geodéziai felmérését. Ez akkor azért nem sikerült, mert a sűrű erdőben – megfelelő térkép híján – nem tudták a helyszínt megtalálni. Az azonosításra – a megfelelő térkép birtokában - 2002-ben került sor Dénes József és Nováki Gyula részvételével. Ezt követően készült el a várhely pontos felmérése.

Belső területe az új felmérés szerint 60x53 m-es, ovális alakú. A védett területet 12-14 m széles, mai állapotában is 1,2-1,3 m mélységű árokgyűrű veszi körül. Védett területének nagysága 0,25 ha. Jelenleg az egész terület – jelentősen elbokrosodott, nehezen áttekinthető - erdő. Nováki Gyula 1963-as bejárásakor még legelő volt. Viszont az első katonai felmérés 1784-ben készült térképén a vár helyén egybefüggő erdőség látható. Nyilvánvaló, hogy a terület használata, erdősültsége még az utóbbi évszázadokban is többször változott.

/Dénes József/

GPS: É 47° 31.002 (47.516697)
K 16° 52.261 (16.871019)

Térképek és beazonosítás: Dénes József szívességéből. A vár Pusztacsaládtól Ény-ra kb 3 km-re és Csapodtól Ny-ra kb 3 km-re van az erdőben a romos szolgagyőri majortól 1 km-re Ny-ra.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció