Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SárbogárdMagyarországFejér vármegyeFejér történelmi vármegye - Hatvanpuszta

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Sárbogárd, Hatvanpuszta

Az egykori erődítés Sárbogárd központjától kb. 3,5 km-re, délkeleti irányba, az Örspusztától északra fekvő halastó északi végében egy szigeten található. A vizenyős terület egyik legmagasabb pontján, 96 méter tengerszint feletti magasságban, a 220 méter hosszú, 50-60 méter széles megközelítőleg északnyugat-délkelet irányú sziget északi végén helyezkedik el a vár.

A minden oldalról állandóan vízzel körbevett objektum helyszíni mérésére nem volt lehetőség, ezért az erődítmény leírását és főbb méreteit csak a légi felvételek alapján tudjuk megadni. A körárok által védett terület átmérője kb. 26-30 méter. Az  árkok szélessége kb. 4-8 méter között váltakozik. A légi felvétel alapján valószínűsíthető, hogy az árok külső részén földsánc volt.

Jelenleg a vár keleti és nyugati oldalánál csak néhány méter széles szárazföld-szakasz található, utána közvetlen a halastó következik. A vártól délre elterülő hosszúkás területrész valószínűleg nem tekinthető a vár részének, vagy elővárnak.

A várat írott forrás nem említi és a szakirodalomban sem szerepel. Miklós Zsuzsa fedezte fel légi felvételek készítésekor. Az erődítést több alkalommal sikerült fotóznia: 2001 decemberében hóban, 2002 májusában, zöld állapotban, 2006 feruárjában ismét havas-jeges állapotában.

Fontos megjegyzendő, hogy az a terület, ahol az erősség található, az 1980-es évekig még nem volt a halastó rendszerének a része. Az első katonai felmérésen, majd a második katonai felmérésen is csak legelők láthatók. A harmadik katonai felmérésen ugyancsak legelőt jelez, erdőfoltokkal. Az 1970-es és 1980-as években a területről készített katonai légi fotókon, szépen kirajzolódik a vár körvonala az akkor még száraz környezetből.

Annak ellenére, hogy a vár belső része nem volt vizsgálható, nagyon valószínű, hogy Hatvanpuszta vára az Árpád korra jellemző kisméretű erődítések
csoportjába sorolható, mivel az erődítés jellege, mérete és elhelyezkedése teljesen azonos a más Fejér megyei ismert korú erődítésekkel, több hasonló vizenyős területből kiemelkedő helyen épített várral.

Forrás:
 
Feld István, Mráv Zsolt, Nováki Gyula, Terei György – Sárközy Sebestyén:
Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig
Magyarország várainak topográfiája 3.
A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 52.036 (46.867268)
K 18° 33.803 (18.563381)

Információk: A vár Sárbogárd központjától kb. 3,5 km-re, délkeleti irányba, az Örspusztától északra fekvő halastó északi végében egy szigeten található. A várhely megközelítése napjainkban nem lehetséges. A szigetre történő átjutás, illetve az üzemi területen való tartozkodás mind akadályozza ezt.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció