Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SárospatakMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén megyeZemplén vármegye - Castellum - Pálóczi-várkastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Hunyadi Mátyás király idejéből ismert egy 1465-ös oklevél, amiben engedélyt adott Pálóczi László országbírónak {1470 +}, hogy Sárospatak mezővárosának északi végén, a "Hécén" {ma Széldomb} álló udvarházukat vár módjára megerősíthesse. A bárói család másik ága a település D-i végén építetett ugyanekkor egy udvarházat magának. Talán ezt nevezték a XVI. századi források Bodrog parti Palotának. A törökkel vívott 1526-os vesztes mohácsi csatában elesett Pálóczi Antal báró Zemplén vármegye főispánja, akivel fiú utód hiányában, kihalt a dúsgazdag família. Antal bárót, akinek holttestét a csata után az özvegynek sikerült elhozatnia, Mihály nevű testvérével egyetemben a pataki plébániatemplomban temették el egy díszes síremlék alá. Az országban kitört belháborús anarchia idején a szomszédos földesúr Perényi Péter abaúji főispán a fegyvereseivel elfoglalta a Pálóczy özvegy birtokait. Mivel Péter báró, mint koronaőr élvezte Szapolyai János király teljes kegyét, sikerült a bitorolt javakra megerősítő adománylevelet is kapnia, sőt még az erdélyi vajda méltóságára is kinevezte.

Egy 1528-as ostromban dőltek romba a Pálóczi-várkastély falai.Ennek pótlására 1534-ben Perényi Péter nagyúr, koronaőr parancsot adott egy új vár építésére a Bodrog-folyó menti magaslatra.

Jelenlegi állapot: Széldomb utca 64-68. - Fazekas utca 41-45. - Kolozsvár utca 3-7. által lefedett terület. A telkek végében a Pálóczi-várkastély várfalmaradványai ( 15. sz.)

Az objektum pontosan egy 40*40 méteres, két méter széles kőfallal övezett terület. Három pince tartozik hozzá, melyek lépcsőzetesen szinteken eltolva, délről észak felé helyezkednek el. Az udvarház délnyugati falsarka ma is látható. Az észak-nyugati falsarok alatt lévő pincehelyiség (Trembeczky-pince) dongaboltozatos terével megőrizte a középkori állapotot. A keleti fal alapozási árkát neolitikus rétegbe vágták be, a gödör fölötti sárgás elszíneződésű réteg az eredeti járószintet mutatta. A palota bejáratával összefügghet a Dobó Ferenc utca 64. szám alatti pince, mely egy pillért őriz, és a kapuhoz tartozhatott ez a rész. A Dobó Ferenc utca 66. szám alatt a farkasverem maradványai kerültek elő. A lakóépülethez kapcsolódik a 3., legmagasabban található pince (Töröcsik-pince), melynek boltozatát egy 2 méter széles kőfalba vágták bele.

Forrás: műemlékem.hu

GPS: É 48° 19.533 (48.325558)
K 21° 34.773 (21.579542)

Széldomb utca 64-68. - Fazekas utca 41-45. - Kolozsvár utca 3-7. által lefedett terület. A telkek végében helyezkednek el a Pálóczi-várkastély maradványai.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció