Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SomogyacsaMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Kócoshegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kócos-hegy

"A várat Wosinsky Mór említi előszőr. Somogyacsa D-i végétől K-re 700 métere, ÉD irányú, keskeny hegygerincen van a vár. A gerinc közepe táján mélyen bevágódott kocsiúttól (Wosinsky ezt említi „Vaskapu"-nak) D irányába fokozatosan emelkedik a gerinc. 180 m után érünk el egy mély sáncárkot, ebből emelkedik ki a hosszúkás alakú hegytető, amely már a vár területét jelenti. A hegyen régebben intenzív földművelés folyt, jelentős mértéken megváltoztatták a felszínt, ezért a vár nyomai nehezen ismerhetőek fel. A platón eredeti szélét a Ny-i oldal elmosódott pereme jelzi. K-i szélét ma függőleges szakadék, de ez újkori lefaragás nyoma, amikor az alatta K-re elterülő szántóföldet ezáltal megnagyobbították.

A várbelső D-i végét nem lehet pontosan megállapítani, mert a hegytetőt is művelték. Déli irányban letolták az eredeti peremet, az egykori szántóföld enyhe lejtővel ér le a sáncokba, ezáltal nagyrészt feltöltve azt. A D-i sáncárok külső szélén magas sánc keresztezi a hegygerincet, a túloldalán újabb mély sáncárok következik. Ezeket a részeket a földművelés nem érintette. Tovább már a hegygerinc egyre magasodó része folytatódik.

A vár tehát egyrészes, É-i végén, D-i végén két árokkal, utóbbiak között egy magas sánccal. A két hosszanti oldalat az egykori földművelés erősen megváltoztatta. Több helyen látszanak az felhagyott parcellák szélei. K-i aljában széles terasz van, egykori szántóföld nyomaként, ennek megnagyobbítására faragták le a várbelső K-i oldalát, a szélén ma nem látszik erődítésnek nyoma, ennek vonala eredetileg nyilván beljebb volt.

A várbelső pontos méreteit ma már nem állapíthatjuk meg, hossza eredetileg kb. 26, szélessége kb. 18 m lehetett. Az É-i árok mai szélessége 19, a D-i külső árok szélessége 16 m. Történeti adat nincs, jellege alapján középkori."

Forrás:

Magyar Kálmán-Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig /Kaposvár, 2005/ 123-124

GPS: É 46° 35.177 (46.586288)
K 17° 58.545 (17.975748)

Még nem jártunk a helyszínen, a GPS csak a Kócos-hegyre mutat!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció