Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SomogyacsaMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Pogánydomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Pogány-domb

"Somogyacsa község Ny-i szélétől Ny-ra kb. 500 méterre vonul az ÉD irányú viszonylag keskeny Pogánydomb nevű gerinc. A vár két nagy, önálló részre oszlik, mindkettőt sánc és árok veszi körbe. A gerinc folytatásától mindkettőt további elővédművek is elválasztják. A D-re eső várrészt kis „elővár” és két árok, az É-ra esőt egy igen mély árok és hosszú sánc.

A D-re eső fő várrész belső területe viszonylag egyenletes, hossza 47, legnagyobb szélessége 23 m. Az É-ra eső fő várrész egészen más jellegű. A gerincet két magasan fekvő, rövid árok három részre osztja, szélességük kb. 15 m, hosszuk 15-20 m , de az É-i részén lévő harmadiknak mindössze 5 m. E három részre osztott főrész teljes hossza 65 m.

A vár teljes területe 245x70 m, 1,48 ha, ebből a belső terület 150x23 m, 0,27 ha.

Történeti adatot nem ismerünk. Wosinsky Mór foglalkozott a várral, átvette Rómer Flóris rajzát, de megjegyezte, hogy az hiányos, öt részt különböztetett meg. Kisebb ásatást végzett, őskori cserepek mellett korongolt, "népvándorlás kori", hullámvonaldíszes, vastag pereemű cserepeket is említett. Ezek - véleményünk szerint - inkább kora középkoriak lehettek. Wosinsky említ még egy római feliratos kő kis töredékét is, továbbá több vasdarabot. 1994-ben Miklós Zsuzsa a vár felmérésében résztvett, közben több kavicsos anyagú, középkori fazékoldalt talált.

Forrás:

Magyar Kálmán-Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig /Kaposvár, 2005/ 124

GPS: É 46° 35.619 (46.593651)
K 17° 56.650 (17.944160)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció