Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagyfalva - MogersdorfAusztriaBurgenlandVas történelmi vármegye - Erődített kolostor, kastély (Mogersdorf, Shlösslberg)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Mogersdorf (Shlösslberg) Nagyfalva, Erődített kolostor, kastély

Az 1183-ban III. Béla által létrehozott szentgothardi ciszterzita alapítvány hamarosan terjeszkedni kezdett. A nagyfalui kolostor a Kastélyhegyet foglalhatta el. Valószínűleg az építmény már erődített volt, amit alátámaszt a stratégiailag kedvező fekvése, a Rába és a Lapincs völgyének találkozásánál. Az alapításkor egy kápolnát is építettek, amit a 19. sz.-ban neogótikussá alakították át. 1945-ben a háború lerombolta, de 1964-ben az 1664-es nagyfalui csata emlékévében Uhl régész restaurálta és egy egy emléktáblát is állítottak.

A kastélyról első ízben 1582-ben hallunk, mikor a törökök az uralmukat kiterjesztik a Rábáig, a határ keresztülszeli Szentgothárd területét. Ezért érthető, hogy a kiváló kilátássál rendelkező hegyen álló kolostorudvart megerősítik. A törökvész elmúltával a kastély mint gazdasági épület szolgált, ahonnan az alapítvány kiterjedt gazdaságát (többek közt egy 6 hektáros szőlő is ide tartozott) irányították. Egy inventárium 1800-ból több más helyiség mellett említ egy “kastélyszobát”. A kiterjedt pincerendszerrel rendelkező épület a háború végén 1945.ben teljesen megsemmisült és a maradékokat később elbontották.

Forrás:

Harald Prickler: Burgen und Schlösser im Burgenland (ford.: Jakab József)

A Schlösslberg kiváló stratégiai pontként és erődítésként számos csatát látott. Az egyik legfontosabb, a török ellen vívott szentgotthárdi csata 1664. augusztus 1-jén zajlott. A Raimondo Montecuccoli vezette keresztény csapatok ekkor csaptak össze, az Oszmán Birodalom Köprülü Ahmed vezette hadseregével. A keresztény hadak váratlanul elsöprő győzelmet arattak, amelynek óriási jelentősége volt. Napjainkban a csatatér feletti Schlösslbergen egy hatalmas kőkereszt emlékeztet az eseményre.

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 57.577 (46.959621)
K 16° 14.182 (16.236372)

Információk: A Kastélyhegy (Shlösslberg) a Mogersdorf településtől északra haladó úton érhető el.

Az étteremnél jobbra foldulva, a Kastélyhegy nyergén lévő parkolóból pár perces séta elérni az emlékhelyet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció