Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagyfalva - MogersdorfAusztriaBurgenlandVas történelmi vármegye - Erődített kolostor, kastély (Mogersdorf, Shlösslberg)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Mogersdorf (Shlösslberg) Nagyfalva, Erődített kolostor, kastély

Az 1183-ban III. Béla által létrehozott szentgothardi ciszterzita alapítvány hamarosan terjeszkedni kezdett. A nagyfalui kolostor a Kastélyhegyet foglalhatta el. Valószínűleg az építmény már erődített volt, amit alátámaszt a stratégiailag kedvező fekvése, a Rába és a Lapincs völgyének találkozásánál. Az alapításkor egy kápolnát is építettek, amit a 19. sz.-ban neogótikussá alakították át. 1945-ben a háború lerombolta, de 1964-ben az 1664-es nagyfalui csata emlékévében Uhl régész restaurálta és egy egy emléktáblát is állítottak.

A kastélyról első ízben 1582-ben hallunk, mikor a törökök az uralmukat kiterjesztik a Rábáig, a határ keresztülszeli Szentgothárd területét. Ezért érthető, hogy a kiváló kilátássál rendelkező hegyen álló kolostorudvart megerősítik. A törökvész elmúltával a kastély mint gazdasági épület szolgált, ahonnan az alapítvány kiterjedt gazdaságát (többek közt egy 6 hektáros szőlő is ide tartozott) irányították. Egy inventárium 1800-ból több más helyiség mellett említ egy “kastélyszobát”. A kiterjedt pincerendszerrel rendelkező épület a háború végén 1945.ben teljesen megsemmisült és a maradékokat később elbontották.

Forrás:

Harald Prickler: Burgen und Schlösser im Burgenland (ford.: Jakab József)

A Schlösslberg kiváló stratégiai pontként és erődítésként számos csatát látott. Az egyik legfontosabb, a török ellen vívott szentgotthárdi csata 1664. augusztus 1-jén zajlott. A Raimondo Montecuccoli vezette keresztény csapatok ekkor csaptak össze, az Oszmán Birodalom Köprülü Ahmed vezette hadseregével. A keresztény hadak váratlanul elsöprő győzelmet arattak, amelynek óriási jelentősége volt. Napjainkban a csatatér feletti Schlösslbergen egy hatalmas kőkereszt emlékeztet az eseményre.

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 57.577 (46.959621)
K 16° 14.182 (16.236372)

Információk: A Kastélyhegy (Shlösslberg) a Mogersdorf településtől északra haladó úton érhető el.

Az étteremnél jobbra foldulva, a Kastélyhegy nyergén lévő parkolóból pár perces séta elérni az emlékhelyet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Raholca, vár alatti kastély
OrahovicaRaholca, vár alatti kastély
Szent Fülöp és Jakab pálos kolostor
RegécSzent Fülöp és Jakab pálos kolostor