Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzápárMagyarországVeszprém vármegyeVeszprém történelmi vármegye - Sánchegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szápár - Sánchegy

Az Északi-Bakony K-i szélén, 240 m magasan fekfő Szápár falu határát a Gajába folyó Szápári-ér K-Ny-i irányú völgye két részre osztja. Mindkét rész É-ról D felé lejtő vízmosásokkal, kisenn patakok völgyével tagolt, agyagos, homokos, lőszös talajú. Környezetéből a 310 méter magas Szápár-hegy emelkedik ki.

A Szápári-ér felett, három oldaról meredek, a Szápárhegyel csak egy nyereggel összekötött hely tetején, a nyereg felöli oldalon, viszonylag jó kivehető 0,5-1 méter mély sáncárok látszik. A meredek oldalon nem figyelhető meg erődítés nyoma.

1966-ban Palágyi Szilvia és Torma István a végrehajtott terepbejáráskor, az akkor még ritkás erdővel borított 60 x 60 méteres fensíkon nem talált leleteket. Virágh Dénes a helyszín felmérésekor a hely északi lejtőjén egy trapéz alakú kőbaltát talált.

A kisméretű földvárat. amelyet a helyi lakosság török eredetűnek tartott, a szakirodalom a Szápáry család megerősített kastélyával azonosítja.
Faller Jenő véleménye szerint a szápári erősséget Várpalota 1543-as elesésekor hagyták el a védői.

Az Árpád-kortól fennálló települést az először csak 1341-ben említett vila Zaparral azonosíthatjuk. A 14. századtól a 19. századig a Szápáry család birtokolta. 1488 körül átmenetileg Nagy Imréé, akinek itteni jobbágyai 1 Ft adót fizettek. 1531-ben és 1536-ban találkozunk vele az adóösszeírásban.

A település és valószínüleg a vár is a török 1543-as dunántúli pusztításának esett áldozatul. A pusztulás időszaki meghatározásának jó régészeti bizonyítéka az 1540-es évvel záródó éremlelet. 1552-ben lakatlan, majd 1752-ben a mai helyén telepítik újra a falut a Szápáryak.

Forrás:

Magyarország Régészeti Topográfiája 04. kötet - Veszprém megye - 1969

GPS: É 47° 18.861 (47.314358)
K 18° 2.653 (18.044222)

Információk: A település déli része felett helyezkedik el a várnak helyet adó 280.2 méter tfsz. magasságú hegy. A területét napjainkban erdő fedi sűrű aljnövényzettel. Ennek megfelelően a területe nehezen átlátható.

Megközelítésére a csatolt térképen jelzett útvonalat ajánljuk. Felkeresését lombmentes időszakban javasoljuk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció