Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzentkirályszabadjaMagyarországVeszprém vármegyeVeszprém történelmi vármegye - Kő-hegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szentkirályszabadja, Kő-hegy

A három oldalról sziklákkal határolt hegy 50x100 m-es fennsíkját egy földsánc építésével az őskor folyamán földvárrá alakították át. (Torma, 1965.)

A helyi hagyomány szerint a vár középkori eredetű, 1864-ben állítolag még látszottak romjai. A lelőhelyen Rhé Gy. 1934-ben kisebb ásatást végzett; megállapítása szerint az erődítés valószínűleg a mészbetétes edények kultúrájának urnatemetőjére épült. A VBM-ba került, inkább telepre utaló cserepek nagyobb része valóban középsőbronzkori. Ezenkívül tekercselt pálcikás technikával díszített urnafülek is vannak a leletegyüttesben. Talán ezek alapján sorolja Mozsolics A. Szentkirályszabadját a kisapostagi kultúra lelőhelyei közé. 1933-ban a hegytető K-i részén egy középsőbronzkori bögrét találtak.

Forrás: MRT 2, Veszprém Megye Régészeti Topográfiája, 191 oldal.

GPS: É 47° 2.944 (47.049072)
K 17° 59.201 (17.986681)

Információk: a zöld jelzésű turistaútról ágazik le az a jelzetlen ösvény melyen a várterületre juthatunk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció