Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GyöngyössolymosMagyarországHeves megyeHeves vármegye - Nyesettvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Nyesettvár

A Mátra második legmagasabb hegyének, a Galyatetőnek tömbjéből délre, a csúcstól 1,5 km-re, különálló hegyként emelkedik ki a Nyesettvár, körös-körül meredek oldalakkal, tszf. magassága 813 m. A vár maradványai egy É-D irányú gerincből kúposan kiemelkedő magaslaton helyezkednek el, melynek a környező völgyekhez viszonyított magassága kb. 200 m. Észak felől, a nyeregről közelíthető meg, de onnan is meredek oldalon kell felkapaszkodni. Keleti aljában jelzett turistaút vezet.

A vár az egész hegytetőt magába foglalja. Alakja megközelítően téglalap, de a déli része görbülő vonalban végződik. Keleti oldala 3–3,5 méterrel magasabban húzódó, természetes eredetű gerincet jelent. Legmagasabb része ennek a déli végében van, ahol a felszín egy téglalap alakú (kb. 10 × 6,5 m) területen kissé kiemelkedik. Falnak nincs nyoma a felszínen.

A vár hossza 45, szélessége 22 m. Az egész várat 3–4 méterrel alacsonyabban árok veszi körbe, külső oldalán földtöltésből álló sánccal.Az árok szélessége 8–12 m között váltakozik. A nyugati oldalon a sánc külső aljában elmosódott út nyoma látszik, valószínűleg az egykori felvezető út. Az egész területet jól áttekinthető erdő fedi.

A várat oklevél nem említi. Pesty Frigyes helynévtárában már szerepel, ekkor még romokról is tudnak 1906-ban Gerecze Péter, 1909-ben Bartalos Gyula említi. Pásztor József 1911-ben, majd 1913-ban bővebben ír róla, vázlatos alaprajzát és metszetét is közli, de erősen eltorzítja a valóságot. A várat újabb útikönyvek is említik, Sándorfi György a korai várak közé sorolja.

Dénes József 1990-ben vázlatos felmérését közölte, és a vár leírásában egy háromosztatú boronaház sejthető nyomait is említi. Dénes József fehérszínű, Árpád-kori cserepeket talált a vár területén, melynek alapján középkori várnak tekinthető.

Legutóbb Nováki Gyula foglalta össze a várra vonatkozó adatokat, amikor az általa 1991-ban készített felmérését is közölte.

Források:

NOVÁKI GYULA – BARÁZ CSABA – DÉNES JÓZSEF – FELD ISTVÁN – SÁRKÖZY SEBESTYÉN
HEVES MEGYE VÁRAI AZ ŐSKORTÓL A KURUC KORIG
Magyarország régészeti topográfiája - 2. kötet - Heves megye - 2009

Dénes József - A Mátra-hegység Árpád-kori várai. 1989

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 54.254 (47.904232)
K 19° 55.516 (19.925266)

Információk: A látható falmaradványok nélküli, de jó állapotú sáncokkal rendelkező motte jellegű várat Galyatető felől, jelzett turistaúton, kb. 20 perces könnyű túrával lehet megközelíteni.

Szép és egyben könnyű túra, Galyatető (alsó buszmegálló) irányából a sárga turistajelzéseken lefelé végigjárni Gyöngyössolymos ( Nyesettvár, Óvár, Dezsővár) várait. Ez a várakhoz történő kitérőkkel és bejárással Gyöngyössolymosig kb. 14 km-es könnyű túrát jelent.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció