Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Essegvár útján járok én… - Várjáró Magazin, 55. szám

Essegvár útján járok én…  -  Várjáró Magazin, 55. szám

Mielőtt bárki végigolvassa e cikket, először is Kölcsey Ferenc Huszt című versét hallgassa meg Kézdy György előadásában, és olvassa hozzá magát a művet. Ehhez kényelmesen le kell ülni. Igen, most pont ráérek stílusban! " Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék / Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold. Szél kele most, mint sír szele kél, s a csarnok elontott Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém. És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán? Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér? Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort / Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!

Vár a Cuha-patak völgyében – A mészárszéki szikla vára - Várjáró Magazin, 56. szám

Vár a Cuha-patak völgyében – A mészárszéki szikla vára - Várjáró Magazin, 56. szám

Ha azt írom, hogy a Bakonyban, a mészárszéki szikla középkori várhelyét látogattuk meg, vajon mennyien kapják fel a fejüket, hogy hallottak róla, esetleg jártak a helyszínen? Amikor Miháldy István bakonyszentlászlói plébános – lelkes amatőr régész és gyűjtő – 1870 táján ásta a várat, a környék lakosai még így nevezték. A "Várjáró Magazin, 56. száma"

Mindszentyneum

Mindszentyneum

Elindultak a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont kivitelezési munkálatai. A projekt zászlóshajója a Mindszenty József bíboros, hercegprímás fordulatos életét bemutató, az interpretáció XXI. századi eszközeivel is felvértezett interaktív látogatóközpontnak otthont adó komplexum, a Mindszentyneum kialakítása, amely zöldmezős beruházásként egy nívós épületben, a Göcseji Múzeum épületének közvetlen szomszédságában valósul meg.

Látványtérképek várainkról

Látványtérképek várainkról

Rendelje meg együtt a Magyarországi várait, az Elfeledett várakat és a Történelmi Magyarország várait bemutató látványtérképeinket, és az egyik térképet ajándékba adjuk Önnek!

Vár-Webáruház - Látvány térképek várainkról