Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MátraszentimreMagyarországHeves megyeHeves vármegye - Ágasvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Építőjének nevét és keletkezésének idejét nem ismerjük.

Első okleveles említése 1264-ben történik, amikor a Zách nembeli I. Jób pécsi püspöktől, az őrizetére bízott V. István ifjabb király várát "Castrum Agas"-t IV. Béla király katonái elfoglalták és lerombolták. V. István azonban rövidesen visszafoglalta, és 1265-ben nagy költséggel helyreállíttatta.

Az ifjabb király pártjára állt Rátót nembeli I. Domokos tárnokmester fia, Porc I. István elfogta, és a királynak kiszolgáltatta annak egyik veszedelmes ellenségét, az Aba nemzetségből származó Vata fia Lászlót. Ezért a tettéért V. István 1265-ben a királyné főlovászmesterévé nevezte ki, és egyben "Castrum Agas"-t, Bárkány, Kútásó és Tar birtokokat neki adományozta, majd 1272-ben trencsényi főispánná is kinevezte.

Öt fia közül II. Domokos, aki a hasznosi Cserteri várat építette, alapítója lett a Hasznosi, míg unokája a Pásztói családnak.

II. Domokos testvére I. László vagy Lack bán örökölte Ágasvárát, és ennek fia István 1374-ben felvette a Tari nevet és alapítója lett e családnak.

Mátyás király 1472. október 5-én, Visegrádon kelt oklevelével a hűtlenségbe esett Tari György birtokait, köztük Ágasvár várhelyet, (locus castri Agaswar) elvette, és Gúthi Országh Mihály nádornak adományozta. A vár többé nem épült fel.

GPS: É 47° 55.610 (47.926834)
K 19° 49.730 (19.828833)

Mátrakeresztes felől jelzett turistaúton kb 1,5 órás közepesen nehéz túrával közelíthetjük meg a főleg sáncmaradványokból álló várromot. A túra utolsó 15-20 perces része igen meredek ösvényen halad.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció