Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NógrádsipekMagyarországNógrád megyeNógrád vármegye - Sztrahora

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Pálmány Béla és Juan Cabello kutatásai alapján lehetett azonosítani Sztrahora várának helyét.

A vár körüli területről először 1265-ben esik szó, amikor István ifjabb király Ágasvárt, Kutasót, Bárkányt, Tart és a pásztói apátság kegyuraságát a Rátót nembeli Domokos fia (Porch) Istvánnak adományozza.

Bizonyosnak látszik, hogy a vár ebben az időben még nem épült fel.

Az 1324 május 8.-án kelt oklevélben a Kacsics nemzetség Illés ágából származó Péter fiait (Mihály, Péter, Leusták, Mikus és Jákó) hűtlen és gonosztetteket, elrettentő hűtlenségeket elkövető embereknek nevezik. Hűtlenségük oka az volt, hogy 1310-ben csatlakoztak Csák Mátéhoz, átadva négy várukat is (Baglyaskő, Somoskő, Hollókő és Sztrahora), sőt a rozgonyi csatában Csák Máté oldalán vettek részt. Ezért a király megfosztotta őket a négy vár és tartozékaik birtoklásától és azokat Szécsényi Tamásnak adta. 1327-ben Szécsényi Tamást a birtokba iktatták és ekkor Sztrahoráról mint 'egykori' várról beszélnek. Feltehetően Hollókő tartozéka lehetett. Építési idejét azonban forrás hiányában nem tudjuk pontosan meghatározni.

Pálmány Béla történeti kutatásai alapján a következőket állapíthatjuk meg: 1271-ben Illés fia Péter csupán egy vár, Baglyaskő ura volt, amiből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy ekkor sem Sztrahora, sem Hollókő, sem Somoskő nem állott. Azt is tudjuk, hogy Csák Máté idejében Baglyaskőt Péter legkisebb fia, Péter birtokolta.

Következésképpen a három várat 1271 után, de feltehetőleg még a századforduló előtt építette fel Illés ágbeli Péter négy fia - mégpedig, Pálmány Béla szerint - Sztrahorát Mihály, Hollókőt Mikus és végül Somoskőt Leusták és Jákó.

GPS: É 47° 59.393 (47.989883)
K 19° 33.085 (19.551416)

INFORMÁCIÓK: Hollókő várától indulva a kék turistajelzésen haladva kb. 1,5 órás közepesen nehéz túrával juthatunk el a várromhoz, ahol csekély falmaradványokat és jó állapotú sáncmaradványokat láthatunk. Szép túra.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!