Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Izakonyha - Bogdan VodăRomániaErdély és PartiumMáramaros történelmi vármegye - Bogdán vajda vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A hagyomány szerint a 14. században Bogdán vajda innen indult Moldvába, ahol 1359-ben független fejedelemséget alapított.

A falu feletti dombon feltárt várról feltételezik, hogy az Bogdán vajda vára volt.

Részlet Koppány Tibor: a középkori Magyarország kastélyai c. munkájából (167 o.):

Feltételezhetően még a 15. század folyamán, talán a király által emelt kastély. 1522-ben II. Lajos a bányavárosokkal és a többi királynéi birtokkal adományozta feleségének "castellum Kona"-t.

(Csánki II. 449. és Casparis Ursini Velii de bello pannonico libri decem. Wien, 1762, 318.)

A vár tulajdonképpen egy 12 x 8 m-es torony lehetett, amelynek 0,6 m vastag alapfalai ma is láthatóak. A toronytól néhány méterre északra jelzett falmaradványokat ottjártunkkor nem találtuk.

Az észak-déli irányú dombnyúlvány kissé kiszélesedő platója - ahol a folyami hordalékkövekből falazott építmény alapjai vannak - kb 30 x 15 m-es.

A platóhoz csatlakozó keskeny földnyelven átvágás nyomait nem láttuk és nem találtunk a torony körül árok vagy sáncmaradványt sem.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 239.


GPS: É 47° 41.332 (47.688862)
K 24° 15.738 (24.262306)

A várat a falutól kissé délnyugatra, az Iza déli partja fölé emelkedő domb keskeny északi nyúlványán találjuk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció