Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

VrebacHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Gradina

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Vrebac. A falu körül mindenütt, találtak kőkori, hallstattkori, római kori leletek is, néhányan úgy vélik, hogy itt lehetett a rómaiak Ancus városa. Vrebac középkori várából, mára semmi említésre méltó sem maradt, csak a nyomai vannak meg.
---/---

18. Vrebac

A mai Vrebac falu közepén, a Stražbenica nevű őskori lelőhelytől nem messze, a Gradina nevű hegyen (604 m tszfm) emelkedett egy vár, melynek mára nyomát sem találni, mert a Vrebac, Pavlovac és Zavođe környéki partizánharcok emlékére, egy emlékművet emeltek a romjaira. Ivan Kukuljević 19. szd. végi alaprajza alapján a vár egy kerek toronyból és a tornyot övező, kettős falgyűrűből állt. A várat a török előtti időkig, írásos források nem említik. 
Egyedül a törökök által elfoglalt várak 1577-es listájában szerepel, mint Barlete szomszédságában található vár. 
Glavinics püspök annyit ír róla, hogy a Jadova patak árterében, egy magas hegyen emelkedik. A középkori várhely és a Stražbenica között, egy középkori templom maradványai találhatók, mely az egykori falu központjára utal 
---/---

A vár mai állapota:

A várhelyet 2011. 04. 03-án, Keserű László és Szabó Tibor társaságában látogattuk meg. Tekintve, hogy a vár helyére egy emlékművet emeltek, a várból a tereplépcsőkön kívül semmi sem maradt. Az északról és nyugatról viszonylag meredek, ám meglehetősen alacsony domb (rel.szm. kb. 25 m) tetején egy kerek torony állt, melyhez keletről, a toronytól, kb. 8-10 méterrel lejjebb elhelyezkedő tereplépcső alapján, egy külsővár csatlakozott. A torony és a külsővár déli oldalát, egy újabb tereplépcső övezi félkörben, ám azt ásatások nélkül nem lehet tudni, hogy itt is voltak e erődítések? Erre a terepszakaszra a török kor után egy pravoszláv templomot építettek, de már annak sincs nyoma. 
A templom helyét ma egy kereszt jelöli. A kereszt mögött egy kb. 10x10 méteres terasz található, amit 80 cm magas és kb. 40 cm vastag kőkerítéssel vettek körül. 
/Szatanek József/

Forrás:

Gj. Szabo 1920. Sredovječni gradovi… (Zagreb, 206. oldal)
Krešimir Matijević: Naseljenje Like-Tekst

GPS: É 44° 31.647 (44.527451)
K 15° 30.333 (15.505545)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció