Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Drenov klanac - Drenov klanacHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Simsanovka torony

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Drenov klanac – Simsanovka torony

Vármegye: Lika-Korbava vármegye, Otocsáci járás (1914.)

Ország: Horvátország 

Régió: Horvát-Szlavónország 

Helységnév 1: Drenov klanac

Helységnév 2: zaselak Glavače

Várnév 1: Šimšanovka kula/Simsanovka torony

A vár története:

„Brlogtól nem messze, a Siminovac hegyen található Gusics vára, amely 1575-ben Berloggal együtt a törökök kezére esett, ám a zenggiek hamarosan visszafoglalják őket és Zrínyi Péter az e várakhoz vezető szoros védelmére egy tornyot építetett

Drenov klanac

-on [2]. A törtkövekből, egyenetlen falvastagságúra épített, Simsanovkának (Šimšanovka) nevezett torony, egy síkon ma is áll. A torony a kerületén mérve 54 m. A fennmaradt részén három, különböző kialakítású lőrés figyelhető meg. „

[2] Frass, 256. 

Forrás: Đuro Szabo:

Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, 1920. Zágráb. (199. o.)

--- / ---

A vár mai állapota:

A várat 2012. 04. 22-én, Keserű László és Szabó Tibor társaságában kerestük fel. Drenov klanac bokortelepülés területén, a Glavače tanya mellett, az úttól kb. 10 méterrel beljebb található torony és közvetlen környéke a rendelkezésünkre álló aknatérképek szerint teljesen el van aknásítva, így csak, az aknaveszély miatt elvadult, sűrű bozóttal benőtt romok, útról való fényképezésére volt lehetőség. A torony kb. 5 méter magasságban állhat még, de ennek megerősítése és alaposabb bejárása csak az aknaveszély elhárítása után lehetséges, ám az biztos, hogy nem lehet nagyobb az átmérője, mint 7-8 méter, így az 54 méteres kerület, biztosan téves. 

A torony térsége n az A1-es autópályáról, az Otočac-i leágazón át közelíthető meg a legegyszerűbben. 

Szatanek József. 

GPS: É 44° 55.104 (44.918396)
K 15° 14.593 (15.243219)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció