Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PécelMagyarországPest megyePest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye - Pécel, várhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Pécel, várhegy

A bronzkori földvár helyét már 1412-ben is várhegynek (varhege) nevezték. Pesty Frigyes adatközlői szerint „a’ nép monda után valaha itt épült vár volt, s alatta a’ falu feküdt…”. Ugyancsak a hagyomány szerint Mátyás király a várhegyen vadászlakot épített, itt tartotta egyik vadászeb falkáját. Soós Elemér szerint pogány kori földvár állt itt. A várhegyről 1888-ban őskori cserepek és eszközök kerültek a Nemzeti Múzeumba.

A várhegy a város É-i szélénél a Rákos-patak völgye fölé emelkedő ÉNY–DK-i irányú dombvonulat K–NY-i irányú nyúlványa. Tengerszint feletti magassága 234 méter, relatív magassága kb. 45–50 méter. É, NY és D felől igen meredek oldalú, K felől szinte egybeolvad a domb folytatásával. A három meredek oldal felől – az enyhén domború tetőtől 2–3 m-rel lejjebb – átlag 13–15 m széles terasz övezi. Az É-i oldal teraszát a II. katonai felmérés is ábrázolja.

A K-i oldalon a felszíni nyomok alapján csak feltételezni lehet, hogy egykor árok lehetett, amely elválasztotta a lakóterületet a fennsíktól. A szintvonalak alapján ki lehet következtetni az árok helyét, amely É és D felől csatlakozik egy-egy horhoshoz. Az immár teljesen elszántott árokra az 1975. évi terepbejáráson a talaj elszíneződése utalt. A védett rész kiterjedése mintegy 100 x 60 m (0,6 ha); az erődítéssel együtt mintegy 200 x 100 m (2 ha).

A földvár kutatástörténetét 1982-ig a leletek és a felmérés közreadásával együtt Miklós Zsuzsa foglalta össze. A földvárról és környékéről Miklós Zsuzsa 1999. július 6-án légi fotókat készített. A vár területe részben parlag, részben kukorica, így régészeti jelenség nem mutatkozott. A 2005. májusi légi fényképezésnél a műveletlen dombtetőn alig látszottak az erődítés nyomai. A 2008. évi terepbejárás idején a földvár területe parlag volt, amelyet a vaddisznók teljesen feltúrtak. Ilyen körülmények között a védett terület határai alig látszottak. Az erődítést a domb folytatásától elválasztó árok sem mutatkozott, annak ellenére, hogy azt a részt folyamatosan művelik. (Miklós, 2008.). Az erődítésnek ez a része csupán az 1950. és az 1956. évi, térképészeti céllal készült légi felvételeken észlelhető.

A különböző időkben gyűjtött leletanyag keltezhető részének döntő többsége egyértelműen a hatvani kultúra hagyatéka. Mindössze néhány fazékperem és oldal (közöttük az egyik seprűzött felületű), egy alacsony csőtalp töredék és egy rövid fülű, mély tál töredéke sorolható feltételesen a makói kultúrához.

Jelenlegi állapot:

Az MVA 2018-as téli terepbejárása alkalmával a földvár területét, elszáradt magas fű borította. A platón a füves területet helyenként kisebb bozótos részek tarkítják, fás részekkel összefüggőbben leginkább a déli, délkeleti részeken. A terület mezőgazdasági művelésével úgy tűnik évek óta felhagytak. A terület jól átlátható, a földi és kis magasságban készített légi fotók szépen mutatták a földvár alakját, terasszá koptatott árkainak körvonalait.

Felhasznált források:

Miklós Zsuzsa - A gödöllői dombság várai (1982)

MTA BTK Régészeti Intézet és Archaeolingua Alapítvány - Magyarország Régészeti Topográfiája 11. kötet (2012) - Pest Megye Régészeti Topográfiája - Az aszódi és gödöllői járás MRT XIII/3. kötet
 
Magyar Várarchívum Alapítvány (MVA - 2018)
GPS: É 47° 30.244 (47.504063)
K 19° 20.390 (19.339827)

Információk: A várhegyet legkönnyebben a Várhegy utca, Bajcsy-Zsilinszky út irányából, a zöld turistajelzésen lehet megközelíteni, amely kb. 8-900 méternyi sétát követően a keleti peremén érinti a földvárat.

2018 évi téli bejárásunk alkalmával a földvár területét, elszáradt magas fű borította. A platón a füves területet helyenként kisebb bozótos részek tarkítják, összefüggőbben leginkább a déli, délkeleti részeken.

A terület jól átlátható, a földi és kis magasságban készített légi fotók szépen mutatták a földvár alakját, terasszá koptatott árkainak körvonalait.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció