Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzuhaMagyarországNógrád megyeHeves vármegye - Galyavár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

A Galyatető 890 m tszf. magasságú ÉNy.-i nyúlványán helyezkedik el a Mátra - és egyben Magyarország mai területének - legmagasabban fekvő várhelye. Szuha község, melynek határába tartozik, tőle 5,8 km-re É-ra fekszik. A Galyatetőhöz egy 820 m-es nyereggel kapcsolódik, a többi oldalon kb. 250 m-es relatív magasságú lejtők határolják.

A Galyavár a Mátra legnagyobb magán várhelye /a korai királyi építésű Mátraszentimre-Óvárhoz természetesen nem hasonlítható/. Az első - gerincet átvágó ároktól a hegy É-i sziklás végződéséig 250 m az erődített terület hossza. A várat D-i szélén két egymást követő árok határolja. Az első várrész 76 m hosszú és 18 m széles. Ezt több árokból és teraszból álló erődítés választja el az 50 m hosszú, 15 m széles második várrésztől. Ennek É-i végét egy 3-4 m-es sziklaletörés alkotja. Ettől É-ra található a 40 m hosszú harmadik várrész. A vár É-i szélét alkotó szikláktól indul ki és a várat védő legdélibb árokhoz tart a várhoz hozzákerített K-i lejtőt védő egykori palánk nyomvonala.

A várról történeti adatunk nincs. /Dénes József/

GPS: É 47° 55.542 (47.925701)
K 19° 54.487 (19.908117)

INFORMÁCIÓK: Mátraalmás felől kb 45 perces, helyenként igen meredek túrával lehet jelzett úton feljutni a várhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció