Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

EgervárMagyarországZala megyeVas vármegye - Fancsika

  • Történelem
  • Alaprajzok

Egervár külterületén, a mai falutól délre, alig két kilométer távolságra található Fancsika, mely ma már csak helynévként őrzi az Egervárral összefonódó múltú Fancsika falu nevét. (Nevével először 1325-ben találkozhatunk. Pusztulása a XVII. századra tehető.) Itt állt egykor az Egervári család által épített castellum.

A 15. században jelenik meg ez az új erődítménytípus.  A gazdaságilag megerősödő  középnemesség  erre  az  időre már képes volt erődített lakóhelyek építésére. Ezt az erődítettség fokában a váraknál gyengébb, mégis várszerűen  meg­jelenő, de  elsősorban  lakóinak reprezentációját szolgáló épülettípust a korabeli  terminológia „castellum"-nak nevezi. A castellumok építése ugyanúgy királyi engedélyhez volt  kötve, mint a váraké.

A legkorábbi  ilyen  építési  engedélyt  1402-ből  Fancsikáról,  a legkésőbbit  1480-ból Botszentgyörgyről  (Nagykanizsa-Romlottvár)  ismerjük.

A  15. századi  zalai  castellumok  közül  kettő volt  az Egerváriak  kezén: Fancsika  és  Résznek.  A castellumok, mint építmények meglehetősen heterogén külsőt mutattak. Az  ásatások  alapján tudjuk,  hogy Fancsika  négy  saroktornyos  favár volt.

Forrás:

Vándor  László: A középkori  várépítészet  Zalában 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció