Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

EsztergomMagyarországKomárom-Esztergom megyeEsztergom vármegye - Sípolóhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Az Esztergom városa közelében lévő Sípolóhegy kiemelkedő csúcsa jelen formájában részben mesterségesen kiképzett sáncmű maradványa. Ezen erődítmény sáncait – valószínűleg még a törökkorban – részben széthányták.

Az erődöt a 16. század végén, Esztergom 1595. évi ostroma alkalmával építették az ostromló keresztény seregek. Istvánffy Miklós az ostrom leírásakor megemlíti, hogy Mansfeld Károly fővezér Claudio Cogonaro olasz hadmérnök vezetésével az Esztergom várát körülvevő kis dombokra „őrtoronyszerű kis várakat épített, s azokat árokkal, ágyúkkal és katonai őrséggel erősítette meg”. – Fenti erődöket megtaláljuk Cogonaro 1595. évi térképén, közülük az L betűvel jelzett sípolóhegyi erőd egy négyszögletes, sarkain óolasz bástyákkal ellátott sáncműként van feltüntetve. A sáncot Szt. János-erődnek („Forte di santo Giovanni”) nevezték. Wolfgang Meyerpeck ugyanez évi metszetén szintén ábrázolja az erődöt.

Valószínű, hogy az erődítményt maguk a császári seregek hányták szét a vár visszafoglalása (1595) után.

Napjainkban a magas, sűrű bozót miatt a vár területe nyáron szinte áttekinthetetlen, ezért ősszel vagy tavasszal érdemes felkeresni. A szétdúlt várat a helyszínen tanulmányozni még így sem könnyű feladat. Sáncainak egy része ma is világosan kirajzolódik.

GPS: É 47° 47.556 (47.792595)
K 18° 46.089 (18.768158)

Megközelítés: Esztergomot a Vaskapu úton hagyjuk el. A Panoráma Apartmanál balra kezdődő Bánkidülőt még elhagyva továbbhaladunk kb 350 m távolságot, majd a balra kezdődő földútra fordulva és azon haladva érünk Sipolóhegyhez. Napjainkban a magas, sűrű bozót miatt a vár területe nyáron szinte áttekinthetetlen, ezért ősszel vagy tavasszal érdemes felkeresni. A szétdúlt várat a helyszínen tanulmányozni még így sem könnyű feladat. Sáncainak egy része ma is világosan kirajzolódik.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
11OktVilonya - templom
10OktSzihalom - Árpádvár
08OktMecseknádasd - Schlossberg
07OktTorna - templom
06OktNógrádsáp - templom
03OktDivény - Balassa várkastély  ▪  Divény - Vár
Ajánlott látnivalók
Várhegy
FelsőnyékVárhegy
Bartán vára
MonostorszegBartán vára
Keresési előzmények
Esztergom - Sípolóhegy