Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

EsztergomMagyarországKomárom-Esztergom megyeEsztergom vármegye - Sípolóhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Esztergom, Sípolóhegy

Az Esztergom városa közelében lévő Sípolóhegy kiemelkedő csúcsa jelen formájában részben mesterségesen kiképzett sáncmű maradványa. Ezen erődítmény sáncait – valószínűleg még a törökkorban – részben széthányták.

Az erődöt a 16. század végén, Esztergom 1595. évi ostroma alkalmával építették az ostromló keresztény seregek. Istvánffy Miklós az ostrom leírásakor megemlíti, hogy Mansfeld Károly fővezér Claudio Cogonaro olasz hadmérnök vezetésével az Esztergom várát körülvevő kis dombokra „őrtoronyszerű kis várakat épített, s azokat árokkal, ágyúkkal és katonai őrséggel erősítette meg”.

Fenti erődöket megtaláljuk Cogonaro 1595. évi térképén, közülük az L betűvel jelzett sípolóhegyi erőd egy négyszögletes, sarkain óolasz bástyákkal ellátott sáncműként van feltüntetve. A sáncot Szent János-erődnek („Forte di santo Giovanni”) nevezték. Wolfgang Meyerpeck ugyanez évi metszetén szintén ábrázolja az erődöt.

Valószínű, hogy az erődítményt maguk a császári seregek hányták szét a vár visszafoglalása (1595) után.

Napjainkban a magas, sűrű bozót miatt a vár területe nyáron szinte áttekinthetetlen, ezért ősszel vagy tavasszal érdemes felkeresni. A szétdúlt várat a helyszínen tanulmányozni még így sem könnyű feladat. Sáncainak egy része azonban ma is világosan kirajzolódik.

Forrás:

Komárom megye régészeti topográfiája - 1979

GPS: É 47° 47.556 (47.792595)
K 18° 46.089 (18.768158)

Információk: Esztergomot a Vaskapu úton hagyjuk el. A Panoráma Apartmanál balra kezdődő Bánkidülőt még elhagyva továbbhaladunk kb 350 m távolságot, majd a balra kezdődő földútra fordulva és azon haladva érünk Sipolóhegyhez.

Napjainkban a magas, sűrű bozót miatt a vár területe nyáron szinte áttekinthetetlen, ezért ősszel vagy tavasszal érdemes felkeresni. A szétdúlt várat a helyszínen tanulmányozni még így sem könnyű feladat. Sáncainak egy része ma is világosan kirajzolódik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!