Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram: Elkészült a szögligeti Szádvár kulturális örökség megőrzését előirányzó projektje.

  • Tartalom
  • Fotók

Elkészűlt a  szögligeti Szádvár kulturális örökség megőrzését előirányzó projektje

IMG_2383    IMG_2397    IMG_2399

A Magyar Várarchívum Alapítvány a kezdetek óta figyelemmel követi és lehetőségeinek mentén támogatja, a Szádvárért Baráti Kör által létrehozott kezdeményezést Szádvár megmentésére. A 2007-ben megkezdett munka az elmúlt években a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram egyik fontos helyszínévé vált.

2020 végére elkészült a szögligeti Szádvár kulturális örökség megőrzését előirányzó projektje, melynek hivatalos átadása 2021 kora tavaszán várható.

A Nemzeti Várprogram keretében megvalósult beavatkozás célja a vár örökségvédelmi-turisztikai fejlesztése, aminek a gerincét egy biztonságos látogatói útvonal kialakítása, és a látogatói útvonallal érintett várfalak stabilizálása adja.

A ligetes-fás romterületen a látogatói ösvény a nyomvonalvezetésével bevonja a vár vérkeringésébe az Alsó várat is, illetve kivezet a legszebb kilátással rendelkező helyekre. A fejlesztést követően az Alsó vár lett a várkomplexum fogadópontja, ahol rendelkezésre áll egy esőbeálló is a látogatók számára.

Ugyanitt egy tölgyfa gyilokjárón bejárhatóvá vált a 8-12 méter magasan fennmaradt, hatalmas sziklatömbök közé beékelt keleti és északi várfal falkoronája is.

A megújult várrom a gyönyörű természeti környezetben a „bakancsos turizmus” kedvelt célpontja lehet a jövőben.

( Fotók: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram )   A Szádvár projekt honlapja

A vár információinak elérhetősége honlapunkon: Szögliget, Szádvár

Várak Kastélyok Templomok évkönyv