Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzögligetMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén vármegyeAbaúj-Torna történelmi vármegye - Óvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Óvár

Szögliget északi határában, a Ménes-patak két oldalán az Aggteleki-karszt erdővel borított hegyei emelkednek. A völgy déli oldalán emelkedik a 382 méter tengerszint feletti magasságú Óvár-tető, ahol egy árokkal és sánccal védett kisméretű erősség nyomai fedezhetőek fel.

A hegy ÉK-felé kinyúló széles gerincének kissé kiemelkedő végén található a vár. A hegyet ÉNy felől a Méhes-völgy, majd ennek folytatásaként K felől a Szögligetre levezető Vár-völgy fogja közre. A hegyet jól áttekinthető erdő fedi.

Óvárral szemben a Várhegy 460 méter magas, sziklás fennsíkját koronázzák meg Szádvár falai. Szádvár megépítésének időpontja nem ismeretes. A szabálytalan alaprajzával a hegytető platóját követő vár első említése V. István 1268-ban kelt okleveléből származik. Egyes vélemények szerint ez a korai erősség valószínűleg a Ménes-völgy túloldalán magasodó Óvár-tetőn állt. Azonban Szádvár legutóbbi régészeti feltárásán előkerült Árpád-kori kerámiák arra mutatnak, hogy a Várhegyen (is) állt erősség már a 13. században.

A vár alakra ovális, szélét elmosódott terasz jelzi, amely csak az ÉNy-i oldalon szakad meg 25 méter hosszan. Belső területe domború, Ny-i szélén egy rövid perem törik meg derékszögben. A DNy felé csatlakozó, néhány méterrel alacsonyabban fekvő hegynyereg felöl ívben görbülő árok védte, melynek szélessége 7 méter, hossza 45 méter. Napjainkban a mélysége alig éri el az 1 métert. A vár hossza 88 méter, szélessége pedig 40 méter.

Először egy 1866. évi térkép tünteti fel az Óvár helynevet, majd a III. katonai felmérés térképe. 1969-ban Paládi-Kovács Attila egy Szádvárral kapcsolatos népmondát ismertetett, melyben az Óvárt is említik, ahol egy helyi lakos adatközlése szerint a hegyen „60-70 éve [tehát az 1900-as évek elején] még meg volt a fundamentum, kövek pedig ma is találhatók”.

A helyszínen először Dénes György járt, aki rövid leírást is közöl róla megemlítve azt, hogy az Óvár csúcsán ismeretlen korból származó sáncolás maradványai találhatók, majd ugyanabban a munkájában „ősi földvár maradványainak” határozta meg a sáncokat. Leírását és 1988. évi felmérését a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vártopográfiai cikksorozat keretében 1997-ben közölték először.

Legutóbb Feld István foglalkozott széleskörű vizsgálat keretében az Óvárral, felvetve azt, hogy elsősorban a kilátás és a megfigyelési lehetőségek növelése lehetett létesítésének célja, ásatás nélkül azonban kora közelebbről nem határozható meg.

Forgách Ferenc krónikájából tudjuk, hogy Szádvár 1567. évi Schwendi-féle ostromakor Jablonca és Szögliget felől egy-egy erődöt építettek. Így felmerül, hogy az Óvárban az ostromkor a Szögliget felöl létesített erődítményt lássuk, azonban annak eredeti funkcióját, az útelzárást a hegyen nem tudta volna betölteni.

Az Óvár tetőn lévő, mindmáig ismeretlen korú erődítmény lehetett a korai Szádvár elővára, melyről a takarásban lévő déli irányú völgyet figyelhették. A leletek hiánya főleg azt valószínűsíti, hogy nem lehetett hosszabb ideig használatban.

Forrás:
 
Borsod-Abaúj-Zemplén megye várai az ókortól a kuruc korig,
Magyarország várainak topográfiája - Miskolc 2007

 

 

GPS: É 48° 31.993 (48.533218)
K 20° 39.874 (20.664568)

Információk: Az Óvár-tetőre meredek kapaszkodón, kb fél óra alatt juthatunk fel a Szádvár alatti völgyből. Az itt levő turistaház közelében lehet átkelni a Ménes patakon, egy kis zsilip romjainál.

A vár nem a térképen jelzett helyen, hanem az Óvár-tető legmagasabb pontján van.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Uzsaszentlélek
UzsaUzsaszentlélek
Kőkapronca, Kővár vára
KaproncaKőkapronca, Kővár vára
Keresési előzmények
Szögliget - Óvár