Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzögligetMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén megyeAbaúj-Torna vármegye - Óvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Óvár

Szögliget északi határában, a Ménes-patak két oldalán az Aggteleki-karszt erdővel borított hegyei emelkednek. A völgy déli oldalán emelkedik a 382 méter tengerszint feletti magasságú Óvár-tető, ahol egy árokkal és sánccal védett kisméretű erősség nyomai fedezhetőek fel.

A hegy ÉK-felé kinyúló széles gerincének kissé kiemelkedő végén található a vár. A hegyet ÉNy felől a Méhes-völgy, majd ennek folytatásaként K felől a Szögligetre levezető Vár-völgy fogja közre. A hegyet jól áttekinthető erdő fedi.

Óvárral szemben a Várhegy 460 méter magas, sziklás fennsíkját koronázzák meg Szádvár falai. Szádvár megépítésének időpontja nem ismeretes. A szabálytalan alaprajzával a hegytető platóját követő vár első említése V. István 1268-ban kelt okleveléből származik. Egyes vélemények szerint ez a korai erősség valószínűleg a Ménes-völgy túloldalán magasodó Óvár-tetőn állt. Azonban Szádvár legutóbbi régészeti feltárásán előkerült Árpád-kori kerámiák arra mutatnak, hogy a Várhegyen (is) állt erősség már a 13. században.

A vár alakra ovális, szélét elmosódott terasz jelzi, amely csak az ÉNy-i oldalon szakad meg 25 méter hosszan. Belső területe domború, Ny-i szélén egy rövid perem törik meg derékszögben. A DNy felé csatlakozó, néhány méterrel alacsonyabban fekvő hegynyereg felöl ívben görbülő árok védte, melynek szélessége 7 méter, hossza 45 méter. Napjainkban a mélysége alig éri el az 1 métert. A vár hossza 88 méter, szélessége pedig 40 méter.

Először egy 1866. évi térkép tünteti fel az Óvár helynevet, majd a III. katonai felmérés térképe. 1969-ban Paládi-Kovács Attila egy Szádvárral kapcsolatos népmondát ismertetett, melyben az Óvárt is említik, ahol egy helyi lakos adatközlése szerint a hegyen „60-70 éve [tehát az 1900-as évek elején] még meg volt a fundamentum, kövek pedig ma is találhatók”.

A helyszínen először Dénes György járt, aki rövid leírást is közöl róla megemlítve azt, hogy az Óvár csúcsán ismeretlen korból származó sáncolás maradványai találhatók, majd ugyanabban a munkájában „ősi földvár maradványainak” határozta meg a sáncokat. Leírását és 1988. évi felmérését a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vártopográfiai cikksorozat keretében 1997-ben közölték először.

Legutóbb Feld István foglalkozott széleskörű vizsgálat keretében az Óvárral, felvetve azt, hogy elsősorban a kilátás és a megfigyelési lehetőségek növelése lehetett létesítésének célja, ásatás nélkül azonban kora közelebbről nem határozható meg.

Forgách Ferenc krónikájából tudjuk, hogy Szádvár 1567. évi Schwendi-féle ostromakor Jablonca és Szögliget felől egy-egy erődöt építettek. Így felmerül, hogy az Óvárban az ostromkor a Szögliget felöl létesített erődítményt lássuk, azonban annak eredeti funkcióját, az útelzárást a hegyen nem tudta volna betölteni.

Az Óvár tetőn lévő, mindmáig ismeretlen korú erődítmény lehetett a korai Szádvár elővára, melyről a takarásban lévő déli irányú völgyet figyelhették. A leletek hiánya főleg azt valószínűsíti, hogy nem lehetett hosszabb ideig használatban.

Forrás:
 
Borsod-Abaúj-Zemplén megye várai az ókortól a kuruc korig,
Magyarország várainak topográfiája - Miskolc 2007

 

 

GPS: É 48° 31.993 (48.533218)
K 20° 39.874 (20.664568)

Információk: Az Óvár-tetőre meredek kapaszkodón, kb fél óra alatt juthatunk fel a Szádvár alatti völgyből. Az itt levő turistaház közelében lehet átkelni a Ménes patakon, egy kis zsilip romjainál.

A vár nem a térképen jelzett helyen, hanem az Óvár-tető legmagasabb pontján van.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció