Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ZalaszentivánMagyarországZala megyeZala vármegye - Kisfaludihegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

A Zalaegerszeggel ma már egybeépült Csács falutól északkeletre, 1-km-re találjuk a Kisfaludi-hegyet.A hegy közel sík középső része észak-déli irányban kb 500 m hosszú. A fennsík szélessége 150 - 200 m.

Az itt levő késő bronzkori telep déli részét erősítették meg az Árpád-korban egy rekeszes szerkezetű sánccal, amely 4 m vastagságban égés nyomait viseli.

Ez a sánc kelet-nyugati irányban egyenes vonalban építve osztotta a platót két felé úgy, hogy a várható támadási iránynak az északi részt tekintették. A sánc ma is helyenként 8 m magas és az előtte levő árok szélessége kb 10 m.

Az 1960-as ásatás sok őskori leletet hozott felszínre, azonban középkoriak nem voltak. A feltárt sánc szerkezete nagyon hasonlít a soproni Árpád-kori sáncra, amely hasonlóság alapján Nováki Gyula a Kisfaludi-hegyi várat a 10-11. század fordulójára keltezte.

Az ásató régész a megerősített déli várrész legdélibb pontján is végzett sáncátvágást, ahol szintén talált kisebb sáncmaradványokat.

A kelet-nyugati irányú sánc és árok jelenleg meglehetősen bozótos, sőt a közepe felé egy kisebb házat is építettek a tetejére. Az árokban is van egy présház, a sánc déli oldalán pedig szőlőművelés folyik. Nováki Gyula elmondása szerint az 1960-as években a terület jól áttekinthető legelő volt.

Irod.: Nováki Gyula: Zur frage der Sogenannten "Brandwälle" in Ungarn

GPS: É 46° 51.637 (46.860619)
K 16° 53.383 (16.889709)

A Zalaegerszeggel már egybeépült Csács falutól északkeletre, 1-km-re találjuk a Kisfaludi-hegyet, ahol ma kisebb szőlőföldek és hétvégi házak vannak. A domb keleti oldalán autóval is járható földút vezet végig.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció