Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dézna - DeznaRomániaErdély és PartiumArad történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

A Borosjenőtől 32 km-re keletre található Dézna (Dezna) község feletti várhegyen találjuk Dézna várának romjait. A vár középkori neve Desznye volt. Valószínileg Igmánd nb. Pankotai Lőrinc fia Miklóstól került 1317-ben királyi kézre. Ekkortól királyi vár volt, és Pankotával együtt kormányozták. Zsigmond Pankotát és Déznát 1387-ben Losonci Lászlónak és Istvánnak adta örökbe. László utódaié volt kihalásukig (1552). 1561-ben még Losonczy tulajdon, hiszen férje halálát követően Losonczy Istvánné birtokába került 51 környékbeli faluval együtt. A törökök 1574-ben elfoglalták és csaknem negyed évszázadon át ültek benne, míg 1596-ban kiűzték innen őket. Ekkor Báthori Zsigmond adományaként a Kornis családé lett, de 1612-ben Bethlen Gábor Keresztesy Pálnak ajándékozta. A valószínűleg négyszög alaprajzú, kaputornyán csapóráccsal is ellátott várat 1658-ban a csekély számú őrség feladta a falak alatt megjelenő törököknek, akiktől 1693-ban heves ostrommal vették vissza a császáriak, s alighanem ez alkalommal pusztították el annyira, hogy aztán újjáépítésével komolyan nem foglalkozott senki. Utolsó nevezetesebb tulajdonosa gr. Wenckheim volt.

A várnak a DNy-i falai különösen jól megmaradtak. Itt egy kb. 7 méter magas bástyafalat találunk, melynek eredeti magassága közel 10-11 méter, hossza kb. 26 m lehetett. A várfal vastagsága 1,15 m. Itt, a déli saroktól 11,50 m távolságra egy külső torony csatlakozik. Külső méretei 5,80x7,60m, a fal vastagsága 1m. Az ÉNy-DK irányú hegygerinc végén elhelyezkedő várat a gerinc többi részétől az ÉNy-i várfal előterében készített mesterséges árok választja el. Az árok szélessége 15 méter, mélysége 2 méter.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 161.


GPS: É 46° 24.516 (46.408600)
K 22° 15.100 (22.251671)

A Borosjenőtől 32 km-re keletre található Dézna (Dezna) község feletti várhegyen találjuk Dézna várának romjait.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció