Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BalatonszentgyörgyMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Csillagvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Csillagvár

A csillag alaprajzú erődítmény, a Balaton nyugati csücskében, a tó fölé emelkedő domboldalon, a balatonszentgyörgyi erdőben fekvő 1,5 hektáros területen található. Az erődítmény kinézetű épületet, a külső védelmét adó árok és sánctöltés miatt, sokáig török kori végvárnak hitték.

Azonban a Csillagvár Festetics László gróf vadászkastélyának épült az 1820-as években, a régi várakat idéző preromantikus stílusban. Az építését követő évtizedben árokkal és magas sánctöltéssel vették körül, amely így már leginkább egy középkori végvárhoz hasonlított. Az épületet az alaprajza miatt nevezik Csillagvárnak.

A romantikus épület a középkori Battyán falu helyén áll, melynek részeit a Csillagvár mellett Sági Károly tárta fel 1957-ben. A település Kanizsa török kézre jutásakor pusztulhatott el. A legendákban oly gyakran előforduló alagútrendszerre nem találtak.

A vár fegyverszobájában egy több mint 30 méter mély kút található, mellette a kapitány-, az őr- és pihenő szobák, a füstös konyha. Itt kapott helyet a középkori életet bemutató panoptikum, a görögkereszt alaprajzú pincerendszerben pedig a huszármúzeum.

Az épületet 1957-ben műemléki védelem alá helyezték; falain a régi paraszti élet mindennapi használati tárgyait láthatjuk. Napjainban a Csillagvár kedvelt kirándulóhely, amely a kiállításokon kívűl számos programmal várja az érdeklődőket.

Források:

Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig. Kaposvár, 2005.
Móricz Béla - A balatonszentgyörgyi „Csillagvár" építéstörténete. Műemlékvédelem 4. 82-90.
Móricz Béla - A balatonszentgyörgyi Csillagvár (Somogyi séták 11.) Budapest
A Csillagvár honlapja - www.csillagvar.hu/csillagvar/

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 40.567 (46.676113)
K 17° 18.541 (17.309017)

Információk: A Csillagvár autóval megközelíthetõ a településről délre, a Wienerberger Téglaipari zRt. felé haladó úton.

Fontos azonban hogy csak az idegenforgalmi szezonban van nyitva. Novembertől március végéig zárva tart.

Napjainban a Csillagvár kedvelt kirándulóhely, amely a kiállításokon kívűl számos programmal várja az érdeklődőket.

A vár honlapja: https://csillagvar.hu/

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció