Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Várasfenes - FinişRomániaErdély és PartiumBihar vármegye - Fenes, Bélavár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A Béli-hegység É-i lábánál, a DNy-ról érkező Fenesi-patak mellett hosszan elnyúlva fekszik Várasfenes (Finiş) község.

A vár 1294 előtt épült, a váradi püspökségé volt. Állítólag Vince váradi püspök építtette. 1294-ben Borsa nb. Lóránt erdélyi vajda és testvérei, összeveszvén a püspökkel, megostromolták és elfoglalták a várat. 1548-ban tűnik fel a „Béla-vár” név. Ekkor Martinuzzi György birtokolja, akitől Ferdinánd király elvette, és hívének, Tahy Frencnek adományozta. A várat a Habsburgok rombolták le 1711 után.

Fenes falu É-D-i irányú főutcáján végighajtva, a falut elhagyva, kb. 1,5 km távolságban a falu szélétől emelkedik a Várhegy. A Várhegy É-i lábánál lévő kis rétről indul a turistaút Béla-vár romjaihoz. A hegycsúcsra felérve először a vár É-i végén lévő 10 m átmérőjű kerek torony 8-101 méter magas északi falát pillantjuk meg. Benne ülőfülke maradványa, ablaknyílás és a szinteket elválasztó gerendafödémek fészkei láthatók. Maga a vár alakja egy szabálytalan trapéz alakzathoz hasonlít. Jelentős falmaradványait láthatjuk a Ny-i oldalon is. A kaputorony romjait figyelhetjük meg a déli falszakasz közepén és egy torony romját a vár DK-i sarkánál. Ezeken a helyeken a falak külső oldala eléri a 3-4 méter magasságot. A többi helyeken a várfal leomlott vagy lebontották. A vár belterületén épület nyoma most nem látható, felszínét kincskereső gödrök tarkítják. A várat ma is jól látható, 8-10 méter széles árok keríti, külső oldalán sánccal. Az árok mélysége napjainkban 1,5-2 méter.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 490-491.

GPS: É 46° 37.005 (46.616749)
K 22° 17.816 (22.296926)

A Béli-hegység É-i lábánál, a DNy-ról érkező Fenesi-patak mellett hosszan elnyúlva fekszik Várasfenes (Finiş) község. A község É-D-i irányú főutcáján végighajtva, a falut elhagyva, kb. 1,5 km távolságban a falu szélétől emelkedik a Várhegy. A Várhegy É-i lábánál lévő kis rétről indul a turistaút Béla-vár romjaihoz.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
18NovMurányalja - Murány
17NovUgod - Vár
14NovSzilaspogony - Kis-kő
13NovKrasznahorka - Vár
01NovSzibiel - Vár
31OktTarján - Vár
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
Ajánlott látnivalók
Várdomb
LasztonyaVárdomb
Keresési előzmények
Várasfenes - Fenes, Bélavár