Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Várasfenes - FinişRomániaErdély és PartiumBihar vármegye - Fenes, Bélavár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Várasfenes, Bélavár

A Béli-hegység É-i lábánál, a DNy-ról érkező Fenesi-patak mellett hosszan elnyúlva fekszik Várasfenes (Finiş) község.

A vár 1294 előtt épült, a váradi püspökségé volt. Állítólag Vince váradi püspök építtette. 1294-ben Borsa nb. Lóránt erdélyi vajda és testvérei, összeveszvén a püspökkel, megostromolták és elfoglalták a várat. 1548-ban tűnik fel a „Béla-vár” név. Ekkor Martinuzzi György birtokolja, akitől Ferdinánd király elvette, és hívének, Tahy Frencnek adományozta. A várat a Habsburgok rombolták le 1711 után.

Fenes falu É-D-i irányú főutcáján végighajtva, a falut elhagyva, kb. 1,5 km távolságban a falu szélétől emelkedik a Várhegy. A Várhegy É-i lábánál lévő kis rétről indul a turistaút Béla-vár romjaihoz. A hegycsúcsra felérve először a vár É-i végén lévő 10 m átmérőjű kerek torony 8-101 méter magas északi falát pillantjuk meg. Benne ülőfülke maradványa, ablaknyílás és a szinteket elválasztó gerendafödémek fészkei láthatók. Maga a vár alakja egy szabálytalan trapéz alakzathoz hasonlít. Jelentős falmaradványait láthatjuk a Ny-i oldalon is. A kaputorony romjait figyelhetjük meg a déli falszakasz közepén és egy torony romját a vár DK-i sarkánál. Ezeken a helyeken a falak külső oldala eléri a 3-4 méter magasságot. A többi helyeken a várfal leomlott vagy lebontották. A vár belterületén épület nyoma most nem látható, felszínét kincskereső gödrök tarkítják. A várat ma is jól látható, 8-10 méter széles árok keríti, külső oldalán sánccal. Az árok mélysége napjainkban 1,5-2 méter.

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 490-491.

Füstös Raymond: Várasfenes – Finiş, Fenes, Bélavár - 2020

Bélavár romjait a várasfenesi kolostorhoz vezető úton kell keresni, baloldalon. A kihelyezett iránytáblák megtévesztőek, nem érdemes követni őket, jobb, ha segítséget kérünk a helyiektől.

A várhegy ÉNy-i részén, a keskeny műútról induló erdei út vezet a megmaradt romokhoz. Nyugati oldalról emelkedik a várhegy D-i nyergéig. Meglepően tiszta, szemétmentes a vár környéke. Még mindig jól láthatóak a mély árok nyomai, amelyen át kell kelni a kb. 10 méterre magasló torony megközelítése végett. Sajnos a többi megmaradt fal egyre inkább omladozik, dús bozót lepi be.

GPS: É 46° 37.005 (46.616749)
K 22° 17.816 (22.296926)

Információk: A Béli-hegység É-i lábánál, a DNy-ról érkező Fenesi-patak mellett fekszik Várasfenes (Finiş) község. A község É-D-i irányú főutcáján végighajtva, a falut elhagyva, kb. 1,5 km távolságban a falu szélétől emelkedik a Várhegy. Bélavár romjait a várasfenesi kolostorhoz vezető úton kell keresni, baloldalon. A kihelyezett iránytáblák megtévesztőek, nem érdemes követni őket, jobb, ha segítséget kérünk a helyiektől.

A várhegy ÉNy-i részén, a patak mellett haladó útról balra kezdődő erdei út vezet a megmaradt romokhoz. A kis patak mentén haladó erdei út, a Ny-i oldalról emelkedik a várhegy D-i nyergéig. A nyeregtől egy ösvényen haladva jutunk a várhoz.

Meglepően tiszta, szemétmentes a vár környéke. Még mindig jól láthatóak a mély árok nyomai, amelyen át kell kelni a kb. 10 méterre magasló torony megközelítése végett. Sajnos a többi megmaradt fal egyre inkább omladozik, dús bozót lepi be. (2020)

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció