Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászhermány - Honigsberg - HărmanRomániaErdély és PartiumBrassó történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Brassótól 8 km-re ÉK-re található Szászhermány (H�rman, Honigsberg) község, melyet régi okleveleink Mons-melisnek neveznek. A település első okleveles említése 1243-ban történik, mikor azt IV. Béla a cisztercieknek adományozza. I. Lajos király 1377-ben Brassó fennhatósága alá rendelte a falut, melyet Zsigmond király 1433-ban megújított. 1552-ben a moldvai Illés, Rareş Péter vajda fia, 1599-ben és 1600-ban Mihály vajda, majd 1602-ben Basta tábornok csapatai dúlták fel. 1612-ben Báthori Gábor jött ide, hogy a tőle elpártolt hermányiakat meghódoltassa. Ezek azonban Böhmen János vezetése alatt a templomerődbe húzódtak. Báthori végül is 14 napi eredménytelen ostrom után, április 20-án a falu felgyújtva vonult el seregével. 1658-ban egy hétig tartotta magát az erődített templom őrsége a moldvai vajda ellenében, mire az bosszúból felgyújtotta a falut. II. Rákóczi Ferenc alatt a kurucok is megostromolták, de elfoglalni nem tudták. A felkelt székelyek 1848 decemberében a faluval együtt a templomvárat is elfoglalták az osztrák katonaságtól. A védők egy részét leölték, a többieket fogságba vetették. Ezután a vár hadi jelentősége megszűnt.

Szent Miklós tiszteletére szentelt temploma a XIII. században épült, és már 1240-ben oklevél említi egyházát. 1421-től átalakították az épületet. A szentély északi falához sekrestyét toldottak, három hajója hálóboltozatot, szentélye keresztboltozatot kapott. Nyugati bejárata előtt emelkedő tornyát vártoronnyá formálták és négyszintesre magasították.

A XV. század végén kezdték építeni védelmi rendszerét, de munkálatai átnyúltak a XVI. századba is. A templomot kör alakban kettős fal övezte, melyet hét négyszög, és egy hatszög alaprajzú torony erősített. A 12 m magas falak külső oldalain lőrések láthatók. Mély és széles vizesárok vette körül. Ezen a déli oldalon lévő kapuhoz cölöpökön nyugvó fahíd vezetett át, melynek végén felvonóhíd volt. Az árkot időközben feltöltötték, a híd helyén pedig egy oszlopsoros, fedett folyosó látható. E folyosón a kaputorony alatti hosszú, szűk folyosóra lehet jutni, ahol még látható a leereszthető csapórács. A nyugati kaputorony csak a XVIII. században készült el.

A belső udvar védőfalához két sorban, összesen 200 kis kamrát építettek, fából készült nyílt folyosókkal, lépcsőkkel. Az északi kamrasor egy része elpusztult, ezen az oldalon csak 2-2 kamra látható.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 778-779.

GPS: É 45° 42.932 (45.715534)
K 25° 41.098 (25.684961)

A község főterén található a templomerőd, amely 10 és 17 óra között belépődíj fizetése mellett látogatható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció