Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Malajesd - MălăieştiRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

A Retyezát-hegység É-i lábánál húzódó Hátszegi-medence D-i szélén a Szálláspatak vize mellett fekszik Malajesd (M�l�ieşti) község. A falu déli szélén lévő dombon tekintélyes rom magasodik: Malajesd vára.

A helység 1453-ben poss. Malaesd, 1457-ben Malanesth, 1498-ban Malayest néven szerepel. A vár történelméről írásos adat nem maradt fenn. Egyes vélemények szerint a Szerecsen család birtokolta. Építését korábban a XIII. század második felére tették, az újabb kutatások szerint viszont később, a 15. században emelték. A vastag falú, 12 m magas, négyszintes, négyszögletes, szuroköntős, lőrésekkel ellátott belső torony bejárata a nyugati oldalon volt. A tornyot ovális alakban veszi körül a magas, támpillérekkel erősített és szintén lőréses, belül védőfolyosós várfal. Ehhez később bástyaszerű építményeket csatoltak. A várat valamikor a 17. században hagyták el, azóta rom.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 303.

 

GPS: É 45° 28.989 (45.483158)
K 22° 56.843 (22.947388)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció