Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

DöbrönteMagyarországVeszprém megyeVeszprém vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Döbrönte, Szarvaskő vára

A község felett emelkedő meredek sziklacsúcson állnak a szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos, egy nagyobb udvar körüli külső és belső vár maradványai.

A belső várból a meredek domb északnyugati sziklás oldalán egy kétemeletes épület egyik fala áll, benne ablakok maradványaival, sarkán hatalmas támpillérrel. Talán a palota és a lakóépület lehetett.

A várat a déli oldalról tudták könnyen megközelíteni, ezért itt a védelem megerősítésére többszörös sánc, majd ezek mögött egy hatalmas ágyúrondella épült. Ezt a trapéz alakú külső várat a rondellával a XVI. században Essegvári Ferenc építette. A rondella alsó, ferde síkú részét félmagasságban hengeres övpárkány zárja le, felette boltozott ágyúlőrés látható. A rondella két oldalán még megtalálható a külső vár falainak egy része, a többi feltehetően a lakosság hordta szét építkezéseihez.

Döbrönte a környékre a hatalmas Csák nemzetség ősi birtoka volt, az ugodi vár uradalmához tartozott. Az ugodi Csákok utolsó férfitagja, a szerzetessé lett Móricz, 13320 előtt e birtokot Tördemici Fehér Pálnak adta el, akitől 1330-ban a Szalók nemzetségből származó Himfyek szerezték meg. A várat Nagy Lajos király engedélyével e család egyik tagja, Benedek építette fel. Amikor elkészült, 1367-ben új adományul kapta meg a királytól, aki Szarvaskőnek, ,,Ðuod nova impositione Zarwaskw appelamus" nevezi. Ez a név azonban később feledésbe merült.

A Himfyek állandó rablásaikkal tartották rémületben a környék lakosságát, sőt 1464-ben Debrentei Tamás testvéreivel megrohanta és kirabolta még a pannonhalmi apátságot is. A hírre Mátyás király minden birtokaikat elvette, és Döbröntét más birtokokkal együtt Kanizsai Lászlónak adta. Rövidesen azonban ismét a Himfyeké. 1467-ben már ők adták zálogba 1100 aranyért Szentgróti Jánosnak és Hagymássy Miklósnak.

II. Ulászló király 1496-ban Himfy Imrének és leányának Orsolyának adta új adományul a várat és tartozékait, majd amikor Orsolya Essegvári Ferenchez ment feleségül, Döbrönte várát összes uradalmával együtt zálog címén adta vejének.

Nádasdy Tamás, a későbbi nádor, amikor 1555-ben összeíratta a dunántúli várakat, Döbrönte még épségben állt.

További sorsa azonban ismeretlen, a végvári rendszerben nem szerepelt. Talán egy török támadás során pusztulhatott el. A XVIII. század közepétől lakatlan rom.

Jelenlegi állapota: Az elmúlt évtizedben több falszakasz állagvédelme történt meg. A település folyamatosan gondozza a vár és környezete területét.

GPS: É 47° 13.797 (47.229946)
K 17° 32.910 (17.548500)

Információk:  Szarvaskő vára pár perces sétával megközelíthetõ a településen haladó főút felől, a játszótértől induló ösvényen. Szintén megközelíthető a település végén a gerinc irányába induló földúton is.

Az elmúlt évtizedben több falszakasz állagvédelme történt meg. A település folyamatosan gondozza a vár és környezete területét. Szarvaskő vára egész évben szabadon látogatható, kellemes családi program.

A vár és a település honlapja: Link a honlapra

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció