Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

DrégelypalánkMagyarországNógrád vármegyeHont történelmi vármegye - Drégelyvár

 • Áttekintés
 • Történelem
 • Fotók
 • Alaprajzok
 • Ábrázolások
 • Légifotók
 • Archívum
 • Videók
 • Mellékletek
 • Térkép
 • Szállás

Drégely a XIII. század elején, még csak "terra"-ként szerepel, de 1274-ben már "Dragul" néven falu, amely a Kacsics nembeli Marót birtoka, aki azonban a lázadó kunokhoz csatlakozott, ezért IV. László király e birtokától megfosztotta és azt a Hunt-Pázmán nemzetségből származó Dersnek és Demeternek adományozta.

Várát első ízben egy 1285-ben kelt oklevél említi "Castrum Dragul" alakban, mint e nemzetség birtoka, mmelyet feltehetően Demeter comes épített. 1311-1312 között Csák Máté kezén volt, akit a nyitrai káptalan 1312. május 26-án kelt levele "princeps"-nek, fejedelemnek nevez. Zsigmond király 1390-ben Tari László mesternek, Ilsvai Leusták ajtónállómesternek zálogosította el, azonban Albert király 1438-ban az őt megkoronázó Pálóczy György esztergomi érseknek adományozta. Ennek halála után utódjának, Széchy Dénesnek birtokába került, majd ezt követően az esztergomi érsekségé lett.

Drégely 1522-ig csak az érsekség várkastélyaként szerepelt.

A vár történelmi jelentősége a török betörés korában kezdődött meg. A mohácsi csatavesztés után ide menekült Várday Pál érsek, később pedig a király tartott benne őrséget. Esztergom és Nógrád eleste után Várday Szondy Györgyöt nevezte kis a drégelyi vár parancsnokává.

Veszprém bevétele után a török a Hont vármegyei várak ellen fordult és 1552. július 6-án Ali basa vezetésével 12000 főnyi török sereg érkezett Drégely vár falai alá. A vár feladására történt felszólítás visszautásítása után azonnal megkezdte a mindössze 146 emberrel védett Drégely ostromát, 4 nap után 1552. július 10-én el is foglalta azt.

Az ostrom során rommá lőtt várat a török már nem építette fel, hanem a vár alatti Palánk falu területén 1575-ben palánkkal vette körül a templomot.

 

GPS: É 48° 0.993 (48.016548)
K 19° 2.173 (19.036217)

Információ: Drégelypalánk község határából, a kék jelzésû úton haladva kb 50 perces közepesen nehéz túrával juthatunk el a jelentõs romokhoz. Az utolsó 10 perc alatt az ösvény erõsen emelkedik. Néhány éve megnyitották a Nagyorosziból keletre induló egykor zárt erdei utat, amelyen autóval el lehet jutni a vár közelébe. Innét már különösebb szintemelkedés nélkül kb egy kilométert megtéve jutunk el a várhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció