Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Csernik - CernikHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega vármegye - Gracsanica, Gračanica

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Baćin dol Gračanica vára

 

Valaha a Pozsegai hegység (Požeške gore) keleti lejtőin, a hegyek közt szétszóródva volt megtalálható Batyindol (Baćin Dol, am Battyánvölgye) falva, amit 1458-ban és 1501-ben is megemlítettek. A helység, a Varian-Incerum közti régi római út mellett, a valamikori római, Menneianea település helyén jött létre. A falu a 18. században áttelepült a mai Csernik-Pozsega főút mellé, úgyhogy jelenleg Csernik (Cernik) központjától, 6,4 kilométerre található. A falutól két kilométerrel keletebbre, egy kúp alakú hegyen állnak Gracsanica (Gračanica) középkori várának maradványai, amit a helyiek Gradacnak, Török várnak (Turski grad) neveznek. A vár, az 1476-os esztendőben, a Zenistyáni (Zenišćanski) nemzetséghez, majd a Dessewffyekhez, majd a Csernikiekhez tartozott. Gracsanica várától valamivel északabbra, egy a Putnjaka patakhoz közeli hegyen, még egy vár található, némi fal és a száraz árok maradványokkal. Ez a vár még kutatásra vár. A falu nyugati határában, egy nem olyan magas hegyen, még egy kisebb, Gradinának nevezett erősség maradványai láthatók. 

A falu nevezetessége, hogy a török időkben, mint „füstadó nélküli falu” emlegették, mivel a lakosai, hogy mentesüljenek a török adóztatásától, a házaikat kémény nélkül építették meg.

A falu ősi, fából készült Szt. Balázs kápolna, valahol a hegyek aljában állt, ám a településnek a főút mellé való áttelepülése után, az immár alacsonyabban lévő faluban, a mai temetőben, egy másik fából készült, Szt. Mária Magdolna kápolnát emeltek (1716.). A falu közepén lévő mai, hasonnevű kápolnát, 1849-ben építették fel, a harangtornyát pedig 1902-ben kapta meg. A templomot 1998-ban teljesen felújították, a felszentelését pedig a pozsegai püspök végezte el.

 

Forrás: Cernik város internetes honlapja (Cernik Online)

****************************************************************

 

„… Cserniktől keletre, a hegyekben látható Gracsanica (Gračanica) várának romjai. Az okiratokban hiába keresünk róla valamit is, ami ennek a várnak a múltjára rávilágítana. Ezt a kicsiny várat oly kitűnően helyezték el, hogy belőle pont a Szávára lehetett látni az árterével együtt, de megfigyelhető volt innen a Pozsegából kivezető főút egész vidéke is. A hegy csúcsán létrehozott várat sáncokkal övezték. Kör alakúra építették, amit egy harántfallal kettéosztottak (117. ábra). A vár egyik és a másik részét is átépítették, ahogy azt a gerendafészkek tanúsítják. Az övező fal nyugati falába egy kör alakú tornyot építettek be, mely egyben bejárat is volt. A kapuja előtt egy felvonóhíd volt, melynek keretezése, ahova a felemelt híd belesimult, ma is látható (118. kép). A tornyot oly módon alakították ki, hogy az volt a vár fő lakóépülete…”

 

Forrás: Đuro Szabo: Sredovjećni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji

 

******************************************************************

 

 Az Új Gradiskától (Nova Gradiška) nem messze lévő Gracsanica (Gračanica) vár kaputornyának koncepciója, Nekche várára emlékeztet, ám kivitelezésében jelentősen különbözik tőle (21., 22. ábra) (24. jegyz.). Mindenek előtt, a kaputorony lekerekített, aztán tört kövekből épült és végül, nem lőrései, hanem és ez valószínű - számszeríjnak való nyílásai vannak, ami a vár, valamivel későbbi, azaz XV. századi keletkezéséről beszél. Gracsanica kaputornyának szintén volt farkasverme, melynek nagyobb része mára feltöltődött, és még két szintje a kapuzat fölött. A felvonóhíd felvont helyzetben, a kaputérben helyezkedett el, amit kiegészítésként még két támpillérrel védtek. Az árok külső oldalán, a földsánc mellett lévő, téglafalazás nyomai arról beszélnek, hogy ott valaha egy őrhely volt megtalálható, ami beleillett a felvezető út védelmi rendszerébe. A kapu kőkeretezése sajnos nem maradt fenn, ám megmaradt a kaputengely felső kőperselyének a helye.

 

Forrás: a Horvátországban megjelenő „PROSTOR” kiadvány, Vol. 6(1998), No. 1-2(15-16) Internetes HTM-je.

Eredeti cím: Ulazi u burgove Hrvatske 12 –15. stoljeća

Kereső szó: stari burgovi

 

Az oldal anyagát fordította és összeállította: Szatanek.jozsef@hor.b-m.hu

 

Dénes József megjegyzése:

 

A mai Gracsanica vára megegyezik a középkori Gradác várral/kastéllyal. Ez a Rátót nemből származó Paksiak kezén tűnik föl 1446-tól. A birtok már 1382-ben is az övék, ki tudja mióta...Vagyis a vár nyugodtan lehet Árpád-kori, szerintem az is! A mai Bacin dol középkori magyar neve: Engelnél: Batyavölgy, (Csánkinál: Bagyavölgye II.399.). 

GPS: É 45° 17.026 (45.283764)
K 17° 22.843 (17.380713)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció