Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Belgrád - Beograd , ZemunSzerbiaVajdaságSzerém történelmi vármegye - Zimony

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

„…Zimány [10] (Zemun) várából, amit a Gárdos hegyre építettek fel (amúgy prehisztorikus lelőhely is), épp annyi maradt fenn, hogy meg lehessen állapítani a vár-együttes alakját: téglából, négyszög alakúra készítették, a sarkain félkörös tornyokkal. A várat már 1173-ban megemlítette Florianus, mint castrum Zemlen, a későbbiekben a Hunyadiak tulajdonában volt. Szinte a mai állapotot mutató romokat, Belgrád 1789-es rajzára is feltüntették, amit Mancini kapitány készített, sőt már akkoriban is állt egy fából készített kilátótorony a közepén. Ma a helyén egy .... milleniumi emlékmű van.

[10] Sopron. Monographie von Semlin u. Umgebung, 1890…”

Rudolf Šmit adatai szerint: Zimány – Zemun – (Castrum Zemlen, 1173) [7]. 1096-ban a keresztesek elpusztították; a XII. században sikertelenül ostromolták a Bizánciak. A XV. században Brankovics György despota tulajdona. A néphagyomány úgy tartja, hogy az 1456-os Belgrádi csata után itt halt meg Hunyadi János. 1521-ben a hős Skoblić testvérek védték a törökök ellen, de sikertelenül. 1521-től találjuk a törökök kezén és ez idő alatt a vár erődítései rommá lettek .

Engel Pál adata szerint: A Zimony, Zemlén név alatt szereplő vár, 1519-1521-ig a király kezén volt. A vár alatti település, királyi civitas volt (1368.), majd a szerb despoták birtoka lett (1411-től). A település a török hódoltság (1570.) alatt is városi ranggal, valamint háne adóbesorolással, a zemuni nahije székhelye volt. A város, heti piactartási jogokat is élvezett.

A vár mai állapota:

E négyszögletes alaprajzú, viszonylag kis területi vár, a Gárdosnak nevezett hegyen található. A sarkain hengeres tornyokkal ellátott erősség közepén, egy 19. szd-i, magyar építésű milleniumi emlékmű található. A vár falai belülről, kb. 0,5-1 méter magasak, míg délen, kívülről elérik a 3 métert is. A vár nyugati oldalán és a délnyugati bástyájában, jelenleg egy szórakozóhely található, így annak zárva tartása miatt, a falakat innen nem lehetett lefényképezni. A délkeleti saroktorony környéke pedig, egy magánház kertjének részét alkotja. A vár feltételezhető északi bejáratával szemben jelenleg egy temető található, melynek lőréses fala az egykori váraljai települést övező fal része lehetett. A vár udvara újabb-kori kövezéssel borított, így épületek nyomai nem figyelhetők meg.

A várat 2007. március 18-án bejárta: Karczag Ákos, Szabó Tibor és Szatanek József.

A vár megközelítése:

Zimony vára legkönnyebben Újvidék (Novi Sad) felől, a Belgrádba tartó autópályán közelíthető meg. Az autópályán egészen Belgrád külvárosáig megyünk, majd az útvonal a várost elérve, hirtelen, 90 fokban megtörik, hogy belecsatlakozzon a Zágráb – Belgrád közti autópályába. Itt egy újabb 90 fokos kanyarban, ráhajtunk a zágrábi autópályára és megyünk még rajta kb. 2 kilométert, hogy az autópályáról a legelső balra tartó leágazásnál lekanyarodjunk a Duna felé. Az út már utcaként (Tošin Bunar név alatt), beletorkollik a Dušan car nevű főutcába.

Innen már csak a temetőt kell megkeresnünk, mely a Gárdos (Gardoš) nevű dombon található. A vár közvetlenül a temetőbejáratával szemben helyezkedik el. A vár közepére épített millenniumi emlékmű jó tájékozódási lehetőséget nyújt.

Forrás:

Gjuro Szabo: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, 1920. Zágráb.

Csánki, Mo. tört. földr. II: 233. oldal.

Sopron, Geschichte von Semlin; Vienac (1884) XVI. 29. oldal 

Gere László: Várak a Szerémségben

GPS: É 44° 50.907 (44.848446)
K 20° 24.585 (20.409750)

Zimony vára legkönnyebben Újvidék (Novi Sad) felől, a Belgrádba tartó autópályán közelíthető meg. Az autópályán egészen Belgrád külvárosáig megyünk, majd az útvonal a várost elérve, hirtelen, 90 fokban megtörik, hogy belecsatlakozzon a Zágráb – Belgrád közti autópályába. Itt egy újabb 90 fokos kanyarban, ráhajtunk a zágrábi autópályára és megyünk még rajta kb. 2 kilométert, hogy az autópályáról a legelső balra tartó leágazásnál lekanyarodjunk a Duna felé. Az út már utcaként (Tošin Bunar név alatt), beletorkollik a Dušan car nevű főutcába. Innen már csak a temetőt kell megkeresnünk, mely a Gárdos (Gardoš) nevű dombon található. A vár közvetlenül a temetőbejáratával szemben helyezkedik el. A vár közepére épített millenniumi emlékmű jó tájékozódási lehetőséget nyújt.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Kisboldogasszony templom
NyitrakorosKisboldogasszony templom
Keresési előzmények
Belgrád - Zimony