Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Újvásár - RybníkSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont történelmi vármegye - Derenk

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Jolsva városától 15 km-re DNY-ra, Újvásár község határában található Derenk várának romja. Az Újvásár (Rybník) falu északi részétől Szilistye (Slizké) falu felé vezető műúton 2 km-t megtéve nyugati irányba tartó erdei aszfaltútra fordulunk, (az autók elől sorompóval le van zárva). Erről 600 m után letérve erdei ösvény visz Ny felé a Várhegy tetejére, melyen Árpád-kori kis földvárat találunk. A hegytetőről déli irányban 100 métert lefelé ereszkedve, egy részben sziklás, kiugró platón találunk rá Derenk középkori várára.

A vár a kezdetektől a Balog nb. Derencsényieké volt, valószínűleg ősük, Pető alvajda [1323-44] vagy fiai építtették. Először 1413-ban említik, amikor Derencsényi Imre új adományt kapott rá. A várral egyidős volt az alatta lévő völgyben települt Váralja (Derenkalja) falucska. Benne eredetileg a várszolgák lakhattak. Derenk vára 1450-ben a csehek kezébe került, tőlük 1460-ban Mátyás király foglalta vissza. Utolsó várnagya Szentmihályi Erdélyi János volt 1470-ben. A vár megszűnésével Váralja is elnéptelenedett. 1499-ben a Derencsényiek osztálylevelében már sem a várat, sem a helységet nem jegyzik fel, mindkettő puszta a továbbiakban.

A vár bejárata eredetileg a várhegy ÉNY-i lábánál volt.. A kiterjedt erősségbe felvezető út ezen pontján 8 m átmérőjű védőtorony alapjai láthatók. A nagyjából téglalap alaprajzú kővár egy sziklacsúcs 35 x 45 m-es tetején helyezkedik el. Külső várfalai az ÉK-i és DK-i oldalon 1-1,5 m magasak. A vár területén belül 15 x 6-8 m-es téglalap alakú épület falmaradványai állnak. A kőfallal védett sziklaplatót a tőle DK-re fekvő elővártól 5-6 m mély, 15 m széles, sziklába vájt árok választja el. A kiterjedt, kb. 100 x 80 m-es elővár erődítettségére terpalakulatok utalnak. Ezt az elővárat a tőle ÉK-re fekvő hegygerinctől mély árok választja el.

A kővárhoz tartozó elővártól ÉK-re az elővárat a hegy többi részétől leválasztó mély árkon túl kb. 80 m-es távolságban egy K-i oldalán földművekkel erősített, kör alaprajzú, erődített terület található. Ennek mérete kb. 30 x 40 m. NY-i oldalán árok, és az árokból kidobott, földből emelt sánc védi, K-i oldalán meredek hegyoldal határolja. É-i oldalán a többi részétől mesterséges árok választja el. A vár platóján látható terepalakulatok esetleg falmaradványokat rejthetnek. Ásatás nélkül nem dönthető el egyértelműen, hogy ez az erődített terület Derenk várához tartozik, vagy esetleg önállóan működő erősség lehetett.

Forrás:

Borovszky Samu szerk.: Magyarország vármegyéi és városai. Gömör-Kishont vármegye. Bp. 1903. 468.

Ila Bálint: Gömör megye. II. Bp. 1944. 192-193.

Csánki Dezső: Magyarország történelmi földrajza a Hunyadiak korában. I. Bp. 1890. 124.

Engel Pál: Magyarország világi archontológiája. 1301-1457. I. Bp. 1996. 299.

Pavel Žebrák: Stredoveký hrad Drienok v Rybníku. Avans v Roku. 1988. 178-179.

/Karczag Ákos/ 

GPS: É 48° 31.827 (48.530445)
K 20° 6.245 (20.104078)

INFORMÁCIÓK: Jolsva városától 15 km-re DNY-ra, Újvásár község határában található Derenk várának romja. Az Újvásár (Rybník) falu északi részétől Szilistye (Slizké) falu felé vezető műúton 2 km-t megtéve nyugati irányba tartó erdei aszfaltútra fordulunk, (az autók elől sorompóval le van zárva). Erről 600 m után letérve erdei ösvény visz Ny felé a Várhegy tetejére, melyen Árpád-kori kis földvárat találunk. A hegytetőről déli irányban 100 métert lefelé ereszkedve, egy részben sziklás, kiugró platón találunk rá Derenk középkori várára.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció