Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Tiszolc - TisovecSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Tiszolc (Tisovec) községtől nyugatra, 1,5 km-re magasodik a Hradova-hegy, melynek gerince ÉK-DNy irányú. Ezen találjuk 887 m magasan Tiszolc várának romjait.

A vár a tatárjárás után épült. Jogilag Ajnácskő várához tartozott, onnan kormányozták. 1334-ben Tiszolc várának ura a kalocsai érsek volt, majd Széchényi Tamás örökölte. 1442-ben Tiszolc várába a husziták ültek be, tőlük Mátyás király foglalta vissza. 1526 előtt Feledi Istók volt a tiszolci földesúr, később a hamis pénzt verő Basó Mátyás foglalta el. A várat a 17. század végén a császári hadak megostromolták és lerombolták, nehogy a kurucok kezére kerüljön.

Azóta rom A vár egy szabálytalan ötszög alakú torony köré szerveződik, melynek 2 m vastag alapfalai jól megfigyelhetők. A torony legnagyobb oldalhosszúsága kb. 15 m. A toronytól DK-re egy kb. 50 m hosszú kőfal maradványai láthatók, a hegy sziklaperemének szélén. Ez a védőfal a vár DNy-i végén lévő, jó állapotban fennmaradt és helyreállított kapuépítményhez csatlakozik. A kapuépítmény É-i oldalán egy félkör alakú torony alapfala észlelhető. A vár ÉNy-i falának nyomvonalát csak sejteni lehet, e fal az ötszög alakú toronyhoz csatlakozott. A maradványok alapján a kőfallal kerített várterület DNy-ÉK-i irányban 80 m hosszú, az említett irányban elterülő vár legnagyobb szélessége sem éri el a 20 m-t. A toronytól ÉNy-ra egy enyhe lejtésű platót figyelhetünk meg, amelynek pereme az É-i oldalon a meredek sziklafalhoz csatlakozik. A plató Ny-i oldalán falmaradvány nem látható, itt egy gerendapalánkkal védett huszárvár lehetett. A várat az ÉK-i oldalon meredek szikla határolja. Ehhez csatlakozik a K-i oldalon lévő falmaradvány.

Forrás:

Szombathy Viktor: Száll a rege várról-várra. Bp. 1979. 290.

/Karczag Ákos/ 

GPS: É 48° 40.913 (48.681889)
K 19° 55.520 (19.925329)

A városka északi szélén indul a jelzett turistaút nyugati irányba, a Hradova-hegyre. Kb 45 perces fárasztó túrával jutunk fel a romokhoz

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció