Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Licsérd - LičartovceSzlovákiaFelvidékSáros történelmi vármegye - Rhenaud-kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Licsérd, kastély (Rhenaud-kastély)

Licsérd (Ličartovce) település Kassától északra, az Eperjesi járásában, Eperjes városától 17 km-re délre, a Tarca jobb oldalán fekszik. Ősrégi sárosi település, amelyet 1249-ben IV. Béla király adománylevelében „Licardi” néven említenek először.

A 14. században és a 15. század első felében az Aba nembeli Somosi család birtoka volt. 1427-ben „Lycherd” néven említi az adóösszeírás. A 16. században a Sennyei család birtokolta. Egy időben Licsértnek is hívták, illetve jelezték térképeken.

Kastélya 1699-ben négytornyos castellum. Az 1704-es összeírás szerint szikavai Bélavári Miklós 1658-ban építette. Az Első Katonai Felmérés még ezt az állapotot tükrözheti. Ez idő tájt hatalmas gyümölcsös vette körül.

A birtokot II. Rákóczi Ferenc kobozta el, majd Mednyánszky Júlia szerezte meg, aki Báró Renaud altábornagy felesége lett. Kastélyát barokk stílusban, 1736-ban átépítették. Renaud altábornagy, aki utódok nélkül hunyt el Licsérden 1765-ben, ma a kassai ferences templomban pihen.

A kastély ezt követően a 18. században a Meggyesi és Szentiványi családoké, melyet a felső-magyarországi reneszánsz stílusában bővítettek és átépítettek. Igényesen kialakított park övezte, amelyet 1836-ban létesítettek. Egyik tulajdonosa dr. Piller Gyula volt, akinek leszármazottját a Holenia család tagja vette feleségül. Sáros vármegye monográfusa, Tóth Sándor, a Pillereket a régi nemesi családok sorában tartja számon. Utolsó tulajdonosa dr. Piller Dezső volt.

A II. világháború alatt 1944-ben a kastély a németek főhadiszállása volt. A háború után államosították és szanatórium, majd kórház céljára állították helyre. 1954-től 1996-ig  elmegyógyintézeti osztály működött falai között. Ebben az időszakban új épületeket is emeltek, amelyek ez értékes park egy részét is jóvátehetetlenül tönkretették. Ezt követően nyugdíjas otthon költözött a helyére, majd évekig üresen állt és pusztulni kezdett.

Ma az épület és a park területe magánkézben van. Kerítés veszi körbe szögesdróttal kiegészítve, amely állítólag a korábbi tulajdonos hagyatéka. Az igen rossz állapotban lévő épület felújítását 2018-ban kezdték meg. A kivitelező oldalán szereplő látványképek alapján, talán nem csupán magán célra lesz hasznosítva. Ebben az esetben a jövőben talán kívülről és belülről is megtekinthető lesz.

A kastély a falu nyugati része feletti dombon stratégiailag jó elhelyezkedésű. A kastély két toronnyal rendelkező főépületéhez, északról védőfalakkal övezett udvar kapcsolódik. Ennek falazatán néhol lőrések láthatók. A védőfal nyugati és keleti oldalán két külső bástya helyezkedik el, melynek nyugati bástyája nyitott és jelenleg a védőfal magasságát nem haladja meg. A keleti bástya zárt, magassága kb. 2 méterrel meghaladja a falsík szintjét. Lapos tetőzettel és pártázattal ellátott.

A főépület nyugati tornya a legmasszívabb része a kastélynak, jelenleg háromszintes, lapos tetőzettel, pártázattal, déli oldalán két hatalmas támfallal erősítve. A keleti szárny hatszögletű pártázatos toronnyal zárul.

Nem tisztázott, hogy az 1658-ban épített kastély erődítése milyen jelleggel bírt, azonban a jelenleg is látható védelmi elemek nagy valószínűség szerint Báró Renaud altábornagyhoz köthetőek.

A kastély tetőszerkezetének cseréje már megtörtént. Hamarosan a belső munkálatokkal folytatódhat a munka.

Összeállította: Keserű László

Felhasznált forrás: Balassa Zoltán / Felvidék.ma 2022.03.19.

Magyar Várarchívum Alapítvány - Terepbejárás - 2023

GPS: É 48° 52.467 (48.874458)
K 21° 14.600 (21.243334)

Információk: A kastély a falu nyugati része feletti dombon helyezkedik el, a templom mellett. Ma az épület és a park területe magánkézben van. Zárt kerítés veszi körbe szögesdróttal kiegészítve.

Az igen rossz állapotban lévő épület felújítását 2018-ban kezdték meg és a munkálatok napjainkban is zajlanak. A terület nem látogatható!

A kivitelező oldalán szereplő látványképek alapján, talán nem csupán magán célra lesz hasznosítva.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció