Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Garamszeg - HronsekSzlovákiaFelvidékZólyom történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Garamszeg, Polthári-Soós várkastély

A Garamszeg {Hronsek} község területén emelkedő régebbi nemesi várkastélyt széles árok kerítette, melynek bejáratát az É-i oldalon, egy fahídon keresztül lehetett elérni. A mély, boltozatos kapubejáratából két lőrésen keresztül is lőhették az ellenséges támadókat. É és K-felől épületsor határolja, melynek sarkait zömök, lőréses tornyok tagolják.

Az udvar középen emelkedik a földbirtokos nemesi család kétemeletes lakóépülete „kúria” amelynek földszinti falában, kulcslyuk alakú lőréseket alakítottak ki a védők fegyverei számára.

Már a XV. századból származó források szerint a jobbágyfalu földesúri famíliájának állt ezen a helyen egy „castelluma” {kastélya}, amit 1576-ban a Polthári Soós nemesi família birtoklása idején az akkoriban uralkodó reneszánsz ízlésvilág jegyei szerint alakítottak át. Az építtető János úr, Zólyom vármegyei alispánja az 1596-os törökkel vívott mezőkeresztesi csatában esett el. Nem ismeretes az erődített nemesi lakkal kapcsolatos katonai esemény, melynek védőművei csak egy kisebb lovasportya támadását tudták volna visszaverni.

A XVII. században szerezte meg a Garamszegi Géczy család, akik még felújítatják, de már a későbbi, négy saroktornyos kastélyt lakták. Divald Kornél fényképész látogatása idején, a XIX. század végén, a következőket jegyezte fel róla: „Félig romokban, Teleki Róthnak tulajdona volt. Épületei négyszögletes udvart zárnak körül négy saroktoronnyal, a falakon kulcslyuk lőrések. XVI. századbeli kapu és a várpalota emeletén XVII. századbeli gerendamennyezetes terem tönkrement freskókkal oldalfalán. D és K-felől az épületek lebontva, Ny-felől csak egy részletük maradt meg.” Közelebbről ismeretlen időpontban {1920 után?} hagyták el végleg lakói, azóta egyre inkább romosodott.

A várkastély a 19. században számos módosításon esett át, de ezek jelentős mértékben nem befolyásolták a megjelenését. Főként lakó és gazdasági funkciót töltött be. A 20. század első évtizedeiben a védelmi fal nagy részét is eltávolították.

Egy 2005. év áprilisában végzett felmérés tanúsága szerint övező kőfalának nagy részét lebontották, épületei magára hagyottan, életveszélyesen állapotban omladoztak.

A várkastély újjászületése az elmúlt tíz évben kezdődött el, mikor egy magántulajdonban lévő vállalkozás tulajdonába került, amely napjainkig is kiterjedt rekonstrukciókat hajt végre. 2018-ra a külső és a belső munkálatokkal is nagyrészt elkészültek. Látogathatóságáról még nincs pontos információ. A hírek szerint idegenforgalmi célokat fog szolgálni. Frissítés Miklós Alexa jóvoltából: 2018 őszén voltam benne, szépen rendbe van téve belül is. Beszéltem a tulajjal, úgy tűnik hogy nem hivatalosan már kiadják. Időnként vannak benne nagyobb rendezvények is.

Források:

Csorba - Marosi - Firon: Vártúrák kalauza III. {1983} 246. old.
Révai Nagy Lexikona VIII. {1913} 350. old.
Kőnig Frigyes: Várak és erődítmények a Kárpát-medencében {2001} 140. kép
Zolnay László: Kincses Magyarország {1977} 234.-- 236. old.

GPS: É 48° 38.884 (48.648067)
K 19° 9.454 (19.157562)

Infromációk: Szlovákia középső vidékén, Zólyom {Zvolen} városától É-ra, a 69-es főútvonalon, egy kereszteződésben kell K-i irányban letérni Farkaspetőfalva {Vlkanová} irányába, ahonnét D-re kanyarodunk el Garamszeg {Hronsek} községébe. A kicsiny település mellékutcájának közepén egy négy saroktornyos, átalakított reneszánsz kastély emelkedik, ebben napjainkban iskola működik, míg a korábbi várkastély tömbje az utca D-i végében található.

Látogathatóságáról még nincs pontos információ. A hírek szerint idegenforgalmi célokat fog szolgálni.

Frissítés Miklós Olexa jóvoltából: 2018 őszén voltam benne, szépen rendbe van téve belül is. Beszéltem a tulajjal, úgy tűnik hogy nem hivatalosan már kiadják. Időnként vannak benne nagyobb rendezvények is.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció