Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Garamszeg - HronsekSzlovákiaFelvidékZólyom vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép

A Garamszeg {Hronsek} község területén emelkedő régebbi nemesi várkastélyt egykoron széles árok kerítette, melynek bejáratát az É-i oldalon, egy fahídon keresztül lehetett elérni. A mély, boltozatos kapubejáratából két lőrésen keresztül is lőhették az ellenséges támadókat. É és K-felől épületsor határolja, melynek sarkait zömök, lőréses tornyok tagolják. Egykoron mind a négy sarkán egy-egy torony emelkedett, ebből napjainkra a DK-i hiányzik, a kerítő kőfallal egyetemben. Az udvar középen emelkedik a földbirtokos nemesi család kétemeletes lakóépülete {„kúria”} amelynek földszinti falában, kulcslyuk alakú lőréseket alakítottak ki a védők fegyverei számára. Az egyes épületrészek végtelenül elhanyagolt állapotúak, a tetőzet résein keresztül befolyik az esővíz, repedeznek a falak. Ha rövidesen nem tesznek lépéseket a helyreállítására, a reneszánsz várkastély sorsa megpecsételődik.

 

Megközelítése:

Szlovákia középső vidékén, Zólyom {Zvolen} városától É-ra, a 69-es főútvonalon, egy kereszteződésben kell K-i irányban letérni Farkaspetőfalva {Vlkanová} irányába, ahonnét D-re kanyarodunk el Garamszeg {Hronsek} községébe. A kicsiny település mellékutcájának közepén egy négy saroktornyos, átalakított reneszánsz várkastély emelkedik, ebben napjainkban iskola működik, míg a korábbi várkastély tömbje az utca D-i végében romladozik. Az övező kerítés egy részét ledöntötték, itt lehet bejutni az udvarára. Vigyázat, az elhanyagolt épületek életveszélyesek, hullik a tetőzet, maga a kastély pedig zárva van!

 

Története:

Már a XV. századból származó források szerint a jobbágyfalu földesúri famíliájának állt ezen a helyen egy „castelluma” {kastélya}, amit 1576-ban a Polthári Soós nemesi família birtoklása idején az akkoriban uralkodó reneszánsz ízlésvilág jegyei szerint alakítottak át. Az építtető János úr, Zólyom vármegyei alispánja az 1596-os törökkel vívott mezőkeresztesi csatában esett el. Nem ismeretes az erődített nemesi lakkal kapcsolatos katonai esemény {ostrom}, melynek védőművei csak egy kisebb lovasportya támadását tudták volna visszaverni. A XVII. században szerezte meg a Garamszegi Géczy család, akik még felújítatják, de már a későbbi, négy saroktornyos várkastélyt lakták. Divald Kornél fényképész látogatása idején, a XIX. század végén, a következőket jegyezte fel róla: „Félig romokban, Teleki Róthnak tulajdona volt. Épületei négyszögletes udvart zárnak körül négy saroktoronnyal, a falakon kulcslyuk lőrések. XVI. századbeli kapu és a várpalota emeletén XVII. századbeli gerendamennyezetes terem tönkrement freskókkal oldalfalán. D és K-felől az épületek lebontva, Ny-felől csak egy részletük maradt meg.” Közelebbről ismeretlen időpontban {1920 után?} hagyták el végleg lakói, azóta egyre inkább romosodik. Egy 2005. év áprilisában végzett felmérés tanúsága szerint övező kőfalának nagy részét lebontották, épületei magára hagyottan, életveszélyesen állapotban omladoznak.

 

Irodalom:

Csorba - Marosi - Firon: Vártúrák kalauza III. {1983}------------------------------------- 246. old.

Révai Nagy Lexikona VIII. {1913} ---------------------------------------------------------- 350. old.

Kőnig Frigyes: Várak és erődítmények a Kárpát-medencében {2001}------------------- 140. kép

Zolnay László: Kincses Magyarország {1977} ------------------------------------- 234.-- 236. old.

 

{Szatmári Tamás}

GPS: É 48° 38.884 (48.648067)
K 19° 9.454 (19.157562)
NVA
Kőnig Frigyes - Végvárak a Magyar Királyságban
Új feltöltések, frissítések
01FebrNagysink - templom  ▪  Nagyselyk - templom  ▪  Nagycsűr - templom
30JanOroszlány - Gerencsérvár
28JanVároslőd - Hölgykő
27JanVrána - Vrána  ▪  Garamszeg - Vár  ▪  Travnik - vár
Ajánlott látnivalók
Milengrad , Milen vár
ZajezdaMilengrad , Milen vár
Keresési előzmények
Garamszeg - Vár