Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Alsómicsinye - Dolná MičináSzlovákiaFelvidékZólyom történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az egykori Zólyom vármegyében, Besztercebányától DK-re, 7 km-re, Alsómicsinye (Dolná Mičiná) község keleti szélén, dombtetőn magasodik a Beniczkyek négy saroktornyos, késő reneszánsz várkastélya.

A család ezen ősi fészkét Beniczky Tamás és felesége, Meerwaldt Anna építtette egy – azóta megsemmisült – felirat szerint 1667-ben. A nagy gonddal emelt és karbantartott épület a 18. század végén új tetőt kapott, ablakait is átalakították. Itt született Beniczky Lajos 48-as honvédezredes, kormánybiztos. A várkastély a Beniczky családé maradt egészen az 1900-as évek kezdetéig.

Könyöki József 1889 januárjában járt Micsinyén: „A falu végén egy magasabb dombra építette Benitzky Tamás az első lapon látható várkastélyát 1667-ben. E várkastély falakkal volt körülvéve, melyeket azonban újabb időkben lehordtak és az anyagból gazdasági épületeket emeltek. A helyiségek beosztása mind a két emeleten ugyanaz, miért is csak az első emelet alaprajzát adom. Az egész épület alatt pincék vannak, csak a lépcsőház nincs alá ásva….Jobb és bal oldal felől nyitott folyosó van, melyből lépcsők vezetnek a földszinti helyiségekbe. A pince ajtó fölött van egy vonóhíddal ellátott ajtó, melynek szemöldök kövébe 1667 évszám van bevésve. A vonóhídnak csak csigái láthatók még. Az alsó folyosó két szélső oldalán lőrések vannak alkalmazva, hogy a betörő ellenséget lövésekkel visszariasszák. A lépcsőház mindkét oldalán két sötét kamra van, ezek csak egy emeletesek.…Az építő anyagot nem határozhatom meg, mert az egész kastély gondosan be van vakolva. Különben a vidéken elég követ találni. A kút az észak felé fekvő gazdasági épületek közt van. Ezen épületek alján, vagy hat méterrel alantabb van a kastélykert.”

Divald Kornél a 20. század elején így írta le a várkastélyt: „A kastély magas domb tetején épült, négyszög alaprajzú, sarkain hengeres bástyatornyokkal, hátsó homlokzata közepén erőteljesen kiugró, négyszögletes lépcsőtoronnyal. A domb alján tovakígyózó út felé néző homlokzaton, a két sarokbástya között barátságos hatású, kétkarú nyílt árkádos lépcső vezet az ajtóhoz, mely mellett kétfelől azonban lőrések ásítanak az árkádok hátsó falában. A lépcső felett az emeleten toszkán szabású pilléreken nyugvó derűs hatású loggia nyílik. Az emeleti nyílt folyosó baloldali sarkában díszes kandalló van, amelynek párkánya csavarttörzsű, szőlőlombos oszlopokon nyugszik, s melynek ormát a várkastély építtetőjének és feleségének: Beniczky Tamás Zólyomi alispán és a besztercebányai patrícius családból származó Mervald Katalin domborművű címere díszíti.”

A második világháború alatt súlyosan sérült castellumot az 1970-es évek közepén a közép-szlovákiai műemléki hatóság hozatta helyre. A kastély magas műízléssel megalkotott szabadtéri reneszánsz kandallóját s egyik termének mennyezeti stukkóját sikerült megmenteni. Sajnos a kastély másfél évtizede ismét lakatlanná vált, belseje omladozik, pusztul. Híres kandallóját ismeretlenek kibontották és elszállították. Bár az épület tetőzete viszonylag ép, azonban állagmegóvás híján így is hamarosan a pusztulás szélére kerülhet.

Forrás:

Divald Kornél: A renaissance építészet Zólyom vármegyében. Művészet. 1911. (10). 33.

Zolnay László: A régi zólyomi ispánság építkezéseinek történetéhez. 3. Közlemény. Ars Hungarica. 1978/2. sz. 

194-196. 

Váliné Pogány Jolán szerk.: Az örökség hagyományozása. Könyöki József műemlékfelmérései 1869 – 1890. Bp. 2000. 

45.

(Karczag Ákos) 

GPS: É 48° 40.336 (48.672264)
K 19° 13.427 (19.223789)

A falu keleti széle fölé emelkedő dombon áll az elhagyott várkastély

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció