Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KemenceMagyarországPest megyeHont vármegye - Godóvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Kemence, Godóvár

Kemence falu az egyik legrégibb községünk, melynek alapjait állítólag a Hont-Pázmán nemzetségből származó Godó nevű főúr vetette meg. Ő a településtől délre, kb. 4 km-re, a Fekete-völgy fölött emelkedő 574 méter magas hegyen - korábbi vélekedések és helyi mendemondák szerint - palánkkal védett favárat is épített, melyet utóbb róla neveztek el.

A várnak ma már a felszínen csak sáncai, terepalakulatai láthatók. A felszín fölé emelkedő, első pillantásra falazathoz hasonlatos sziklavonulat  természetes eredetű.

A vár történelmünkben feltehetően nem játszott szerepet (nagy valószínűséggel csak az őskorban használták). A XII. században az uradalom birtokosa II. Endre király, aki 1156-ban a zólyomi uradalomhoz csatolta. Egy 1291-ben kelt oklevél szerint III. Endre király egy bizonyos Ferencnek adományozta a János nevű birtokostól elfoglalt területet, de már 1293-ban a király visszavette 6 márka lefizetés ellenében, Ladomér esztergomi érseknek adta el: egyházi birtok maradt. /Kiss G./

Nováki Gyula és Sándorfi György 1979-es 'Börzsöny' tanulmányukban a várat az 1967-es próbaásatás alapján a késő bronzkori Kyjatice kultúra idejére keltezik.

A Magyarország Régészeti Topográfiája vonatkozó szócikkében írják: Véleményünk szerint a belső vár esetében nem zárható ki az Árpád-kori keltezés lehetősége sem (ezt a vélekedést Nováki Gyula erősen vitathatónak gondolja). A hagyomány - amint az fentebb már említve volt -  a Hontpázmány nemzetségbeli Godót tartja a vár építőjének és névadójának.

(Karczag Ákos)

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 58.823 (47.980385)
K 18° 54.233 (18.903883)

Információk: Kemece község délkeleti szélétől kb 1 órás, közepesen nehéz, helyenként erősen meredeken vezető túrával juthatunk a csekély sáncmaradványokhoz.

Az út kb. kétharmad részben jelzett túristaúton, a maradék részében jelzetlen ösvényen halad.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció