Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KemenceMagyarországPest megyeHont vármegye - Godóvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Egyik legrégibb községünk, melynek alapjait a Hont-Pázmán nemzetségből származó Godó nevű főúr vetette meg, aki a településtől délre kb. 4 km-re, a Fekete-völgy fölött emelkedő 574 m magas hegyen, palánkkal védett favárat is épített.

A várnak ma már a felszínen csak sáncai láthatók, alapfalait is betemette a föld.

A rövid életű vár történelmünkben nem játszott szerepet.

A XII. században a vár és uradalmának birtokosa II. Endre király, aki 1156-ban a zólyomi uradalomhoz csatolta. Egy 1291-ben kelt oklevél szerint III. Endre király, egy bizonyos Ferencnek adományozta a János nevű birtokostól elfoglalt területet, de már 1293-ban a király visszavette 6 márka lefizetés ellenében, Ladomér esztergomi érseknek adta el: egyházi birtok maradt. /Kiss G./

Nováki Gy. és Sándorfi Gy. 1979-es 'Börzsöny' tanulmányukban a várat az 1967-es próbaásatás alapján a késő bronz-kori Kyjatice kultúra idejére keltezik.

A Magyarország Régészeti Topográfiája vonatkozó szócikkében írják: Véleményünk szerint a belső vár esetében nem zárható ki az Árpád-kori keltezés lehetősége sem. A hagyomány a Hontpázmány nemzetségbeli Godót tartja a vár építőjének és névadójának.

GPS: É 47° 58.823 (47.980385)
K 18° 54.233 (18.903883)

INFORMÁCIÓK: Kemece község délkeleti szélétől kb 1 órás, közepesen nehéz, helyenként erősen meredeken vezető túrával juthatunk a csekély sáncmaradványokhoz. Az út kb kétharmad részben jelzett túristaúton, a maradék részében jelzetlen ösvényen halad.

Várak.hu mobil applikáció