Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Resinár - Reschinar - RăşinariRomániaErdély és PartiumSzeben vármegye - Ruetel

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A Szebeni-havasokhoz tartozó Resinári-hegység ÉK-i részében, a több csermely egyesüléséből kialakuló Resinári-patak mellett fekszik Resinár (R�şinari) falu. Mint német települést, már 1204-ben említik „villa Ruetel” néven. Vára egy 704 m magas hegyen fekszik, Resinár falutól északra. Az elnyújtott alaprajzú, 270 m hosszú és 25 m széles erődítmény valószínűleg a 13. században keletkezett, okleveles említése nem maradt fenn.

A plató szélét követő várfal földdel fedett vonulata jól követhető a felszínen, sőt, a feltárások nyomán néhány falsík is megfigyelhető. A meredek déli oldalon sem fal, sem árok nem észlelhető. Többi részén a sziklás altalajba vágott árok, valamint sánc övezte. A nyugati oldal lankás hegygerince felől háromszoros sánc védte. Az 1997-es ásatáskor a vár nyugati végében a fal síkjából kiugró, félkör alakú tornyot tártak fel. Szintén az ásatások során került elő az északnyugati fal közepének belső oldalához csatlakozó, 60 cm falvastagságú, 6,70 x 3,80 m belméretű épület pincéjének maradványa. A toronyban és a pincében középkori, nagyobbrészt 14. századi leleteket – többek között egy korsó és egy mécses darabjait, egy négyzet alakú fémcsatot – találtak.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 383.

GPS: É 45° 42.662 (45.711033)
K 24° 3.416 (24.056936)

A vár a falu nyugati része fölé északi oldalon emelkedő 704 m magas Várhegyen van. A házak fölött jelzetlen ösvény vezet a romhoz

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
11OktVilonya - templom
10OktSzihalom - Árpádvár
08OktMecseknádasd - Schlossberg
07OktTorna - templom
06OktNógrádsáp - templom
03OktDivény - Balassa várkastély  ▪  Divény - Vár
Ajánlott látnivalók
Bottyánvár, kuruc kori sáncok
DunakömlődBottyánvár, kuruc kori sáncok
Keresési előzmények
Resinár - Ruetel