Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Apáca - ApaţaRomániaErdély és PartiumBrassó történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Apáca településéről először a Szeli-féle krónika tudósít, miszerint Anjou Nagy Lajos király akkor alapította meg, mikor a Brassó városának közelében fekvő Hétfaluba székely határőröket rendelt. Első okleveles említése 1460-ból származik, amikor Hunyadi Mátyás király „possessionis Apaczija” helységet, ami a törcsvári váruradalom részét képezte addig, fele-fele részben a Bölöni és Szentgyörgyi nemesi famíliáknak adományozta oda. A helybéli hagyomány szerint a székely határőrök által létesített erősséget eleinte „Feketevárnak” hívták. Szapolyai János király utasítására 1531-ben Háportoni Forró Mátyás gyulafehérvári kanonokot és testvéreit iktatták be Apáca község birtokába. A török gyakori rablóportyái miatt a XVI. században megerősítették a kicsiny erősséget, melynek utolsó építési munkálataira az Orbán Balázs által még látott 1658-as évszám utalhat. Pusztulásáról nem maradt fenn írásos adat, de miután az erősség megszűnt katonai objektum lenni, maradványait a környékbeli lakosság nagy részében lebontotta és építkezéseire felhasználta.

Leírása:

Apáca {Apata} községe Brassó városától 37 km-re É-ra, az Olt folyó jobb partján fekszik. Mivel a falubéli házak közvetlen szomszédságában elterülő, napjainkban kukoricával és zöldséggel bevetett, a középkorban mocsaras területen emelkedő csekély méretű vármaradványnak még eddig nem történt meg a régészeti úton való kutatása, csak az egykorú oklevelekre és leírásokra támaszkodva állíthatjuk a következőket:

-- A XIV. században székely határőrök által létesített erősséget eredetileg “Feketevárnak” hívták, ami utalhat egy, az Olt folyó mocsaras területén álló, kezdetben talán fagerendákból készített palánkvárra.

-- A XV.–XVI. században, amikor a D-i Kárpátok szorosain át, támadó török betörések egyre gyakoribbak lettek, valószínűleg tartósabb anyagból {kőből} átépítették és kibővítették Apáca erődítményét.

-- A jelenleg látható egyetlen védőmű egy ó-olasz típusú ágyúbástya maradványa, melynek feliratait az 1870-es években erre járó Orbán Balázs még el tudta olvasni. Az egykori vakolt külső felületen lévő szövegek tájékoztatást adtak az építtetőkről, Szabó Péterről és Bíró Jánosról, akik 1658-ban végeztettek munkálatokat a váron. Ez az épületrész sok könyvben “toronyként” van feltüntetve, pedig a lőréseiből, szabályos ötszög alakjából világosan kitetszik, hogy az ágyúk haditechnikai alkalmazása korában, vagyis legelőbb csak a XVI. század közepétől létesíthették, de lehetséges, hogy az 1658-as évszám jelöli a keletkezését.

-- Az olaszbástya maradványán kívül egyéb védőmű nem látható a talajfelszín felett, más részleteit csak egy régészeti feltárással lehetne a napvilágra hozni a mezőgazdasági művelés alatt álló, erősen vizes területen.

Forrás:
Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 78.

GPS: É 45° 57.525 (45.958752)
K 25° 32.132 (25.535528)

Ha Nagyajtáról megyünk Apáca felé, jobb kéz felé rögtön feltűnik a vár maradványa, amint áthaladunk a vasutat keresztező hídon

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció