Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szásztörpény - Treppen - TărpiuRomániaErdély és PartiumBeszterce-Naszód történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szásztörpény (Treppen, Tărpiu) falu a Borgói-hegység Ny-i lábánál húzódó, a Nagy-Szamos, Sajó és Beszterce által határolt dombvidéken, az Aranyvölgy vize mellett fekszik.

A helységet 1332-ben a pápai tizedjegyzék Cupinum (Tripinium), Tripio néven írja. 1366-ban Terpenia, 1380-ban Therpen, 1434-ben Terpen formában fordul elő.

1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben plébánosa, Péter a pápai tizedjegyzék szerint fél fertó ezüstöt fizet, majd 1 fehérvári márkát, 1333-ban fél fertó ezüstöt, 1334-ben 4 garast, majd 16 garast, 1335-ben fél fertó ezüstöt. 1407-ben Gerlach a plébános. 1500-ban Erchet Tamás plébános belép a római Szentlélek kórház jótevőinek sorába. 1461-ben a templom búcsúengedélyt kap Jakab bíborostól, amelyet 1481-ben a fehérvári vikárius püspök megerősít. 1474-ben a bécsi egyetem hallgatója Thomas de Erketh törpényi plébános. Adrianus Wolfhard Engending 1509-től a bécsi egyetemen tanul, 1520-ban mint törpényi plébános megy Bolognába, ahol utriusÐue juris dr. lesz. 1547-ben Kolozsvári Péter plébános, ugocsai főesperes már a lutheránizmus felé hajlik. Középkori tiszta katolikus lakói a reformáció idején lutheránusok lesznek, a templommal együtt. A XVIII. században tekintélyes anyaegyház, és e század elején is az.

Legrégebbi temploma román kori volt a XIII. századtól, emléke a kehely alakú román stílusú nagy keresztelőkút. > Ágoston-rendi szerzetesek építhették. Ma is álló monumentális temploma a gótikus kor alkotása, 1504-ben épült. Szt. Péter és Pál tiszteletére 1530-ból van feljegyzés. Hajója mellé nem állítottak tornyot. Ezt a jókora kaputorony pótolta, mely mellett a védelmet a magas, ugyanebből a korból való védőfal erősítette.

Az egyhajós templom mennyezete hálóboltozatos. Régi szószékét megőrizték: kőbe faragott domborművek díszítik. A szentélye hosszú és többszöggel záródik. Fali szentségházát szintén kőbe faragott domborművekkel díszítették. (1504).

Sajnálatos, hogy 1944 őszén szász lakói elmenekültek és a templom gazdátlanul romlásnak indult.

Napjainkban a gótikus templom, valamint a kaputorony és a kerítőfal alapjai szemlélhetők meg.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 796-797.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 11.433 (47.190548)
K 24° 24.256 (24.404270)

A kulcs a templom melleti ortodox parókián van.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció