Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Tamásváralja - TămăşeniRomániaErdély és PartiumUgocsa történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Fényes Elek említi a 19. század közepén, hogy a vár sáncai és romjai láthatók. Mihalik József felmérését is elkészítette és közölte az Archaeologiai Értesítőben. Eszerint a vár ovális belső területtel rendelkezett, feltételezhetően az ehhez északról csatlakozó, három oldalról meredek lejtőkkel határolt 17 m átmérőjű hegygerinc végződés is a vár része volt. Kőfalainak maradványait Mihalik tévesen sáncnak gondolta és az egészet őskorinak vélte, noha maga írja, hogy az előkerült edénytöredékek kivétel nélkül korongoltak.

Káta nb. Tamás Bábony földön lévő hegyen épült várát 1284-ben említik, 1323-ban már csak a helye van meg ("locus castri"). Nyilván az oligarchiával kapcsolatos küzdelmek során pusztult el. Az építtetőről tudjuk, hogy V. István ifjabb király híveként 1265-ben részt vett a barcasági Feketehalom vár védelmében. Okleveles forrásainkban 1299-ig szerepel. Tamásvár tehát ama kivételes esetek közé sorolható, amikor pontosan ismerjük az építtető személyét, aki egyben a vár névadója.

A néphit szerint a kuruc mozgalomban jelentős szerepet játszó román bujdosó, Pintye Grigor (Grigore Pintea) vára volt. Ez persze csak arra példa, hogy a helyi lakosság mindig megpróbálja értelmezni a várak múltját s ismert személyekhez kötni a már elfeledett múltú maradványokat.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 449.

 

GPS: É 48° 1.337 (48.022278)
K 23° 8.757 (23.145943)

Tamásváraljától (Tămăşeni ) keletre, kb 500 méterre emelkedik a Várhegy, ahová a hegy nyugati oldalán, a hegynyereg felé indulva mászhatunk fel 40 perces túrával. A vár árkaihoz csak jelzetlen ösvény vezet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció