Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MarcaliMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Halom, Háromakol

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Marcali-Halom (Háromakol) 

Marcali vasútállomásától DK-re 2 km-re a Nagyberekben, az ED irányú Sáricsatorna K-i partjától 100-150 méterre három, hosszan elnyúló alacsony domb húzódik egy vonalban, mindegyiken egy-egy akol volt. A középső akol É-i oldalához csatlakozó dombon van a vár. 

A vár alakja hosszúkás, két oldala egyenes, árok veszi körbe. Belső területe domború, széle jól megállapítható. Az árok külső oldalán sánc nincs, a Ny-i és K-i oldalon egy-egy rövid szakaszon megszakad, ezeken a részeken már feltöltődött. Szélessége 10-14 m, mélysége 1,5-2 m. Az árok Ny-i részétől 15 méterre egy sekély, kiszáradt patakmeder húzódik. A dombot sűrú erdő takarja, sok rókalyuk bolygatta meg. Teljes területe 45x30 m, 0,1 ha. Belső területének mérete 21x9 m, 0,02 ha. 

Melhard Gyula 1879-ben ásatást végzett a vár területén, az érintetlen talajig leástak. Szabad kézzel készült cserepeket talált, a dombot mesterséges eredetűnek határozta meg. A dombtól Ny-ra „cölöpözés nyomait" említi. Történeti adatot nem ismerünk, jellege alapján középkori. 

 A vár közelében, a Sári-csatorna (régen Sári-víz) mellett lehetett Sary falu. 1274-ben említi egy oklevél a királyné Sary (Saár) szakácsainak a földjét. 

Forrás: Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig, 2005

GPS: É 46° 34.288 (46.571468)
K 17° 26.617 (17.443609)

Információk: Marcali vasútállomásától DK-re 2 km-re a Nagyberekben, az ED irányú Sáricsatorna K-i partjától 100-150 méterre három, hosszan elnyúló alacsony domb húzódik egy vonalban, mindegyiken egy-egy akol volt. A középső akol É-i oldalához csatlakozó dombon van a vár. 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció